7 redenen om je aan te sluiten bij een fietsgroep

7 redenen om je aan te sluiten bij een fietsgroep

Op pad met een fietsgroep.

Fietsgroepen zijn er in alle soorten en maten. Heel informeel als vriendengroep en zonder lidmaatschap, of juist heel gestructureerd in verenigingsverband. En alles daar tussenin. Het mooie daarvan? Zo is er altijd een fietsgroep die perfect aansluit bij je doelen en wensen. De voordelen van zo’n groep? Hier lees je er zeven.  

1. Het is een stok achter de deur

Moe van het werk… Slecht weer op komst… De bank en Netflix lonken. Toch stap je op de fiets. Wie zijn vaste clubrit in de planning heeft staan, geeft minder snel toe aan andere verleidingen. Een klein beetje sociale druk heeft dus zijn positieve kanten. En eenmaal onderweg zul je blij zijn met je besluit.

2. Je krijgt meer regelmaat

Ritme heeft zo z’n voordelen. Door op vaste momenten op pad te gaan met je fietsmaten, weten jij en je omgeving waar je aan toe bent. Die woensdagavond of zondagochtend staat vast. Niks wat daar tussenkomt. Je kleding is gewassen en de fiets staat paraat. Met die regelmaat bouw je bovendien gemakkelijker aan je conditie.

3. Je vindt meer uitdaging

Nog een voordeel van het rijden in een groep: aan uitdaging zal het je vermoedelijk niet ontbreken. Afgeven wanneer het tempo omhoog gaat komt natuurlijk niet voor in je woordenboek. Of je nu meedraait in een waaier, sprint tot het plaatsnaambordje of jezelf vastbijt in iemands wiel. Iedere keer zul je geprikkeld zijn om het beste van jezelf te geven.  

4. Je leert nieuwe routes

Fiets je nog niet zo lang, of ben je pas verhuisd? Dan is een fietsgroep je ideale gids om de omgeving te verkennen. Binnen een mum van tijd leer je alle binnenwegen, sluiproutes en klassieke rondjes kennen die er zijn.

5. Je doet meer kennis op

In een fietsgroep kom je meer te weten. Of het nu gaat over een nieuwe fietscomputer, een fietsroute in Zuid-Korea, of een toertocht die je niet mag missen. En fiets je nog niet zo lang? Dan leer je waarschijnlijk ook snel een hoop nieuwe vaardigheden, die je in je uppie niet zo snel had uitgevogeld. Hoe je in iemands wiel rijdt bijvoorbeeld, of hoe je andere wielrenners wijst op gevaarlijke obstakels.

6. Je wielermaten kunnen je op sleeptouw nemen

Last van een off day, of iets te hard in het rood gereden? In een groep hoef je alleen maar het juiste wiel te kiezen en je komt vanzelf weer thuis. Bovendien bepaal je in een groep zelf hoe intensief je een training maakt. Positioneer jezelf strategisch in iemands slipstream, of rij juist volle bak aan kop. 

7. Het is sociaal

Last but not least: fietsen in groepsverband is gezellig en zorgt voor afleiding, waardoor de kilometers voorbij vliegen. Waarbij een koffiestop of terrasje uiteraard niet mag ontbreken. En van het een ontstaat het ander. Voor je het weet plan je samen een toerrit, trainingsweekend, of fietsvakantie!

De voordelen van een fietsgroep zijn dus talrijk. Of je nu kiest voor koffierondjes op zondagen, of gestructureerde trainingen in clubverband. Wat je ambities ook zijn, er is altijd een fietsgroep waar je mee klikt.

Foto: Aleda Fitzpatrick / Flickr

Join the discussion