Zin in de Giro? Bekijk dan alvast deze documentaires

Zin in de Giro? Bekijk dan alvast deze documentaires

Steven Kruijswijk in 'Alle ballen op Steven'.

Het aftellen is begonnen. Vanaf zaterdag gaat Tom Dumoulin samen met de favorieten Primoz Roglic, Simon Yates en Egan Bernal op jacht naar het roze in de Giro d’Italia. De 102e editie belooft wederom een spektakelstuk te worden met de Gavia, de Mortirolo, drie tijdritten en een loodzware laatste week.

Wil je alvast in de stemming komen voor de Giro? Dan zijn de volgende drie documentaires op Vimeo aanraders.

Alle Ballen op Steven

Steven Kruijswijk in de Giro van 2017.

Drie weken lang blijft geen (slaapkamer)deur gesloten voor cameraman Tijs Kuijpers, wanneer hij een portret maakt van kopman Steven Kruijswijk, tijdens de Giro d’Italia van 2017. In opdracht van Team Lotto NL Jumbo filmt Kuijpers de vreugde, spanning en frustraties van het team. 

Een jaar eerder heeft Kruijswijk op het nippertje de Giro verloren, en deze keer moet hij opboksen tegen een ontketende Dumoulin. Maar de echte dynamiek in het team ontbreekt, en Kruijswijk zelf komt ten val. 

Alle voorbereidingen en opofferingen ten spijt, brengt de honderdste Giro niet de gehoopte zege voor Kruijswijk. Wel levert het een prachtige film op en een unieke kijk achter de schermen van het wielerteam.

Update: helaas is Alle Ballen op Steven niet langer gratis te bekijken op Vimeo. Wel kun je de docu nog bekijken als je lid bent van Videoland.

Crescendo

Chris Froome poseert voor fotografen.

Crescendo neemt je mee naar de fameuze derde week van de Giro in 2018. De week waarin Simon Yates door het ijs zakt en Froome vanuit geslagen positie in een epische etappe op de Finestre een succesvolle greep doet naar het roze. De film laat nauwelijks racebeelden zien, maar geeft juist een blik achter de schermen. Op slaapkamers, in teambussen en op de finishlijn.

Met deze docu van Cyclingnews beleef je de emoties van de hoofdrolspelers vanaf de eerste rij. Je voelt de spanning van de verzorgers op de finishlijn, ziet moegestreden renners over de finishlijn rollen en ervaart de enorme hectiek van een grote ronde. Crescendo is een mooie terugblik op afgelopen Giro en is te huur en te koop op Vimeo.

Wonderful Losers

Scène uit Wonderful Losers.

In Wonderful Losers zoomt regisseur Arūnas Matelis in op de achterzijde van het peloton. Daar waar je de wedstrijd zelden volgt. We zien het harde bestaan van renners in een knechtenrol, die zichzelf zonder mokken volledig in dienst stellen van hun kopmannen. Een oorlogsgebied lijkt het af en toe, inclusief schokkende camerabeelden, in het voetspoor van medische teams. Matelis toont ook de soms lange weg van revalidatie. Het levert kleurrijke portretten op, van onder andere Svein Tuft en Jos van Emden.

Wonderful Losers – een project van maar liefst zeven jaar – kun je met recht een eerbetoon noemen aan de vergeten renners en waterdragers van het peloton. Een film waarbij verliezers veranderen in winnaars. De film won diverse prijzen en je kunt hem op Vimeo bekijken tegen een kleine vergoeding.

Join the discussion