Zo krijgt je zelfvertrouwen op de fiets een flinke boost

Zo krijgt je zelfvertrouwen op de fiets een flinke boost

Wielrennen is een prachtige sport, waar je ontzettend van kunt genieten. Tenminste, zolang je met zelfvertrouwen op de fiets zit natuurlijk. Uiteraard heeft dat wat tijd nodig als je net begint, maar gelukkig kun je wel stap voor stap werken aan dat comfortabele gevoel.

Vraag het een ervaren wielrenner, en hij of zij zal bevestigen dat een ontspannen houding op de fiets is het allerbelangrijkste is om echt te kunnen genieten. En hoe meer jij één bent met je fiets, des te sneller bereik je dat gevoel. 

Natuurlijk groeit je zelfvertrouwen meestal vanzelf door kilometers te maken. Maar je kunt je comfort op de fiets ook een flinke boost geven door er doelbewust aan te werken.

Leer je fiets kennen

Eén zijn met je fiets betekent dat je precies weet hoe jouw fiets reageert. Wanneer je schakelt, en wanneer je remt bijvoorbeeld. Maar ook als je door een bocht rijdt. Specifiek oefenen op deze vaardigheden zorgt ervoor dat je beter je fiets leert kennen. Met als resultaat dat je steeds meer in je comfort zone zit op de fiets.

Rij met anderen 

Ga fietsen met anderen en sluit je aan bij een fietsgroep, zodra je daar aan toe bent. Het is misschien wel de belangrijkste tip die je hier leest. Er samen op uitgaan op de fiets heeft namelijk meerdere voordelen. Ervaren wielrenners zullen je graag tips geven, en daarnaast kun je de fijne kneepjes zelf afkijken. Bovendien is het fietsen in een groep een belangrijke vaardigheid op zichzelf. 

Stap voor stap

Je zelfvertrouwen op de fiets groeit het snelst wanneer je kleine stappen neemt. Logisch ook, want op die manier blijf je vertrouwen houden in jezelf, terwijl je je vaardigheden verbetert. Een vertrouwde omgeving en een (verkeersluwe) route die je vaker rijdt kunnen daar voor zorgen. Bouw rustig aan je skills en laat je vooral niet ophaasten. De progressie komt dan vanzelf.

Ga nooit over je grens

Het spreekt bijna voor zich, maar ga nooit over je eigen grens tijdens het fietsen. In plaats van dat je dan aan zelfvertrouwen wint, zorgt de stress juist voor een deuk in je zelfvertrouwen. Om nog maar te zwijgen over de risico’s die je loopt. Natuurlijk is een klein beetje uit je comfort zone gaan prima, en zelfs goed af en toe, maar overdrijf het niet.   

Valt de progressie die je maakt je tegen, of zou je graag wat sneller grotere stappen maken? Dan kun je ook een clinic volgen natuurlijk. De KNWU Wielerschool geeft van die trainingen voor minder ervaren wielrenners, en in dit artikel lees je daar meer over.  

Is vooral het afdalen op de fiets iets waar je aan wilt werken, check dan deze tips om met meer zelfvertrouwen een berg af te rijden.

Foto: Stage 7