Zo bespaar je flink wat op je fietshobby: 5 tips

Zo bespaar je flink wat op je fietshobby: 5 tips

Het zijn dure tijden, en dus is het goed om kritisch naar je uitgaven te kijken. Zelfs als het om je hobby’s gaat. Maar hoe kun je geld besparen en toch blijven genieten op de fiets? Hier zijn vijf tips.

Het mooie van deze bespaartips is dat je vaak ook nog eens heel duurzaam bezig bent. Omdat je langer met spullen doet én omdat je minder nieuwe producten zult aanschaffen.

Tip 1: stop met alsmaar upgraden

Waarom die fietscomputer vervangen als hij nog prima werkt? Een upgrade is altijd lekker natuurlijk, vooral als je gek bent op gadgets. Maar het kost je ook veel geld als je van upgraden een gewoonte maakt. En uiteraard geldt dat niet alleen voor spullen die je voor het fietsen gebruikt. 

Tip 2: wees kritisch, heeft het meerwaarde?

Nóg een winterjack kopen in een ander lekker kleurtje is mooi, maar niet echt noodzakelijk waarschijnlijk als er al eentje in de kast hangt. Laat je niet te verleiden tot koopjes, maar vraag je af wat je echt nodig hebt. Heeft het meerwaarde, of kun je eigenlijk prima zonder?

Tip 3: koop niet zomaar het beste van het beste

Goedkoop is duurkoop, dat motto ken je vast. En er zit een kern van waarheid in natuurlijk, want een product wat tegenvalt doe je snel weg. 

Maar altijd het beste van het beste kopen is vaak ook niet nodig. Iets minder volstaat vaak ook. Laat je dus niet gek maken in een webshop of een winkel en vergelijk goed. 

Op een groepset van een fiets kun je bijvoorbeeld heel wat besparen als je een stapje terug gaat. Bevalt het niet, dan kun je altijd weer wat meer uitgeven in de toekomst.

Tip 4: onderhoud en maak je fiets vaker zelf

Wanneer je zelf je fiets onderhoudt, dan bespaar je ook flink wat geld. Daarnaast leer je een hoop, wat weer van pas kan komen als je onverwachts pech hebt.

De fietsenmaker is misschien het eerste waar je aan denkt als je een probleem hebt, maar waarom zou je geen YouTube-video bekijken en zelf een poging wagen?

Je bespaart niet alleen geld, waarschijnlijk geeft het je ook een heel goed gevoel wanneer je zelf iets weet te maken. 

Tip 5: gebruik minder vaak dure sportvoeding

Sportvoeding gebruiken is vaak handig en efficiënt. Zeker wanneer je daardoor eenvoudig binnenkrijgt wat je nodig hebt. Maar beter dan gewone voeding is het niet per se. Kun je zonder, dan is gewone voeding dus een prima alternatief. En meestal ook heel wat goedkoper…

Sportrepen van Henrik Orre.

Banaantjes, koekrepen, krentenbollen of gewoon een broodje jam. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat je op de fiets kunt eten. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog je eigen sportrepen maken. Veel voordeliger, en op deze manier voorkom je ook prima dat je die bekende man met de hamer tegenkomt. 

Foto’s: Unsplash