Wielrennen in de stad: let op deze 4 gevaren

Wielrennen in de stad: let op deze 4 gevaren

wielrenner in een stad

Fiets jij als wielrenner vaak door stedelijk gebied? Geen probleem natuurlijk, maar in de stad moet je wel wat meer op je hoede zijn, om ongelukken te voorkomen. 

Kleine kans dat je moedwillig uren door een grote stad fietst op je racefiets. Maar ook al is het geen walhalla voor wielrenners, als je er (dichtbij) woont, dan is het niet te vermijden dat je er vaak rijdt.

Natuurlijk pas je als je verstandig bent in de stad je tempo wat aan, zodat je beter kunt reageren op onverwachte situaties. Maar daarnaast is het ook slim om te letten op de volgende gevaarlijke situaties.

Niet oplettende fietsers

Anticiperen op het overige verkeer is uiteraard belangrijk. En helaas is dat zeker ook nodig als je de weg deelt met andere fietsers. Die hebben namelijk dikwijls de neiging om wat minder goed op te letten, of om het met de regels wat minder nauw te nemen.

Let er bijvoorbeeld op dat een fietser niet altijd een hand uitsteekt bij het afslaan. En fietsers willen ook nog wel eens gewoon de weg op gaan, zonder eerst te kijken. Tip voor jou: doe het rustig aan als het druk is op het fietspad, maar ook als de situatie onoverzichtelijk is.

Verkeer uit zijstraatjes

Ook al heb je ergens voorrang, toch kan het nog misgaan wanneer iemand uit een zijstraatje haast heeft, of even niet oplet. Als wielrenner heb je een behoorlijk tempo (ook al doe je het rustig aan), en dat schatten andere weggebruikers niet altijd goed in. 

Zijn er veel zijstraten waar je rijdt? Dan doe je er goed aan om vooral daar wat gas terug te nemen. 

Wandelaars en hardlopers op de verkeerde weghelft

Wandelaars en hardlopers kiezen er vaak voor om te gaan lopen op de verkeerde weghelft, zodat ze zien wat eraan komt. Begrijpelijk, maar ook riskant wanneer lopers dat doen in een blinde bocht. 

Als wielrenner moet je vooral in bochten dus extra op je hoede zijn. Ook al fiets je netjes op je eigen weghelft, toch kan het zijn dat je even moet uitwijken. Ook hier geldt: wat vaart minderen geeft je meer tijd om te anticiperen.

Autodeuren 

Gelukkig kijken de meeste automobilisten goed uit voor ze uitstappen. Maar een risico blijft het wel als je vaak langs geparkeerde auto’s fietst. Iets meer afstand nemen tot die auto’s (waar dat kan) kan dus geen kwaad. 

En zorg er zelf voor dat je goed zichtbaar bent, door je fietsverlichting ook te gebruiken als het schemerig is. Op die manier zien mensen die uit willen stappen je ook nog sneller aankomen. 

Tot slot nog enkele korte, praktische tips die helpen als je door de stad fietst:

  • Hou je aandacht bij het verkeer, en niet bij andere zaken (zoals je fietscomputer of telefoon).
  • Gebruik je fietsbel veelvuldig waar het nodig is.
  • Blijf vriendelijk, en wees zelf het goede voorbeeld.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van doorgaande wegen. Ook in een stad.
  • En last but not least: relax en neem wat gas terug. Een rustig tempo is bovendien ideaal om op te warmen aan het begin van je rit, of om af te koelen aan het einde.

Foto: Jose Pablo Dominguez