6 goede redenen om te fietsen met slecht weer

6 goede redenen om te fietsen met slecht weer

Voorspelt je weerapp weinig goeds? Dan is het verleidelijk om je fietsplannen te cancelen, of om een indoor trainingssessie af te werken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon dat gevoel negeren en naar buiten gaan…

Maar waarom zou je? Hier zijn 6 goede redenen.

Fietsen in slecht weer maakt je mentaal sterker

Eén van de belangrijkste redenen om toch te gaan fietsen, ook al is het slecht weer? Het maakt je mentaal sterker, vooral als je het regelmatig doet. 

Een kleine tegenslag hoeft voor jou geen reden te zijn om meteen de handdoek in de ring te gooien. En die taaiheid kun je vervolgens weer gebruiken op heel veel andere momenten in je leven.

Winter miles, summer smiles… 

Natuurlijk is het geen ramp als je één keertje besluit om niet te gaan sporten. Maar er is ook een risico dat je stilvalt, en dat er van je goede voornemens om vaker te sporten niet zoveel terecht komt. Want laten we eerlijk zijn, in de winter is het wel vaker slecht weer.

‘Winter miles, summer smiles’ is niet voor niets het gezegde. Wanneer je in de winter met regelmaat blijft fietsen, dan profiteer je daar in de zomer van.

Het valt vaak wel mee

Dat je weerstand voelt om naar buiten te gaan als het koud en grijs is, is heel normaal. Maar uit eigen ervaring weet je vast ook dat het meestal wel meevalt als je eenmaal buiten bent. 

Ja het waait misschien heel hard en je had liever dat het droog was, maar het einde van de wereld is het ook niet. De kans is zelfs aanwezig dat je er stiekem een beetje van geniet…

Omkeren kan altijd nog

Het was je plan om te gaan sporten, maar nu het koud en grijs is begin je te twijfelen. Een goede reden om toch te gaan? Je hebt dit rondje gepland, dus je hebt er tijd voor gemaakt. En eigenlijk is het dan zonde om die kans voorbij te laten gaan. Bovendien kan je altijd nog omkeren, mocht het echt heel erg tegenvallen.

De frisse lucht doet goed

Twijfel je nog om naar buiten te gaan? Denk dan aan alle voordelen die je ervaart als je toch gaat sporten. De ontspanning, de geluksstofjes die je lichaam aanmaakt en de energie die je er van krijgt bijvoorbeeld. En daarnaast is het gewoon fijn om even een frisse neus te halen en niet de hele dag binnen te zitten. 

Het geeft achteraf een heerlijk gevoel

De thermosstaat een slinger geven en dicht bij de kachel gaan zitten. Dat is misschien je eerste idee als je met slecht weer naar buiten kijkt. Maar dat kun je ook doen natuurlijk nadat je een rondje in de buitenlucht hebt gemaakt. 

Het voordeel? Je geniet er na het fietsen nog meer van, omdat je het slechte weer hebt getrotseerd. 

Ondanks al deze goede redenen moet je wel blijven nadenken natuurlijk over je eigen veiligheid. Er zijn situaties namelijk waarin het niet zo verstandig is om buiten te gaan sporten. 

Lees als je twijfelt daarom altijd het weerbericht. Sowieso is dat een goed idee om je goed te kunnen kleden, maar je leest dan ook of er sprake is van een code geel, oranje of rood. Weet je niet exact waar deze weercodes voor staan? In dit artikel krijg je er meer uitleg over.

Gelukkig onweert het niet heel vaak, maar ook onweer is een gevaar om rekening mee te houden op de fiets. Wat je op die momenten het beste kunt doen lees je in dit artikel.

Foto: Eddie Jones