Dit zijn de belangrijkste wielertrends van 2019

Dit zijn de belangrijkste wielertrends van 2019

Afgelopen weekend speurde In de Kopgroep tijdens Bike MOTION naar de grootste wielertrends van 2019. Op het gebied van materiaal, events en training was er dan ook het nodige te bewonderen. Wat er het meest in het oog sprong dat lees je hier.

Schijfremmen winnen terrein

Schijfremmen zijn hard op weg om de standaard te worden op iedere racefiets. Fietsmerken omarmen het remsysteem inmiddels op grote schaal. Logisch, want schijfremmen bieden vooral veel voordelen. 

In wedstrijdverband is de UCI vorig jaar definitief overstag gegaan, maar ploegen en renners aarzelen soms nog om de switch te maken. Gewicht is een issue, net als dat ze onhandig in gebruik zouden zijn. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met wat conservatisme in het peloton. In dit geval is de vrijetijdsfietser dus de grote trendsetter.

Ga jij voor schijfremmen dit jaar, of ben je al geswitcht?

Virtueel fietsen

De dagen dat je eenzaam binnenshuis een trainingsschema afwerkte op je fietstrainer – kijkend naar oude Tourbeelden voor wat afleiding – zijn voorgoed voorbij. Smart trainers en virtuele werelden om in te fietsen maken binnen trainen leuk en een sociaal. Veel leuker dan het was in ieder geval.

Maar het blijft niet alleen bij training. Pro teams scouten bijvoorbeeld talent via Zwift Academy. Daarnaast timmert de virtuele wielerwereld ook aan de weg als officiële wedstrijdsport. Neem de onlangs gestarte KISS Super League waar continentale en procontinenale ploegen aan deelnemen. En wist je dat het NK Zwift al sinds 2017 bestaat?

Trainen in een virtuele wereld is dus niet meer weg te denken. Is het ook aan jou besteed, of blijf je liever buiten trainen?

Wielrennen als lifestyle

Wielrennen draait meer en meer om beleving. Toertochten monden uit in complete evenementen, aangekleed met wielercafés, barbecues, clinics en kampeermogelijkheden. Merken en bedrijven in de branche organiseren events, en nieuwe clubs en wielercommunities zien het levenslicht.

Kortom: wielrennen wordt steeds meer een lifestyle. Samen afzien én genieten van de sport is waar het in 2019 om draait.

Aero

Fietsen die gebouwd zijn voor pure snelheid. Aerobikes staan al langere tijd in de schijnwerpers, en dat zal in 2019 nog even doorgaan. Waardoor zijn de nieuwe lichting aerobikes zo populair? Natuurlijk vanwege hun looks. Maar ook door hun sterk verbeterde eigenschappen. Ze zijn wendbaarder én lichter dan vroeger. 

Sprekende voorbeelden zijn de Canyon Aeroad, de BMC Timemachine en de Specialized Venge. Rappe fietsen die ook het oog strelen. 

Uiteraard blijven aerobikes vooral geschikt voor fitte snelheidsduivels die niet zo zeer op zoek zijn naar comfort. Overweeg jij een aerobike?

Minder asfalt, meer gravel

Ook in 2019 verlaten we graag de verharde weg. De liefde voor het rijden over gravelwegen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Logisch dat steeds meer liefhebbers kiezen voor een allround fiets, eentje waarmee je alle terreinen goed aankunt. Dat scheelt ruimte in je schuur, je portemonnee en geeft je veel mogelijkheden.

Overweeg jij een gravelbike? Of heb je een cyclocrosser? Als je nog twijfelt over een van deze fietsen, lees dan ons artikel dat ingaat op de verschillen.

Bikepacking is avontuur

Bikepacking is een andere grote trend. Voor de mensen bij wie nog geen belletje gaat rinkelen: bikepacking is backpacken op een fiets. De ultieme vorm van avontuur en vrijheid, zelfvoorzienend en dicht bij de natuur. Of je nu alleen gaat of met een groep, een weekend of een aantal weken. Het is een roadtrip en sportieve uitdaging in een. 

De reden van deze populariteit? We zoeken afleiding en verlangen avontuur in ons drukke bestaan, hebben behoefte aan extreme sportieve uitdagingen en ervaren graag het back to basic gevoel dat bikepacken met zich meebrengt.

Het aanbod aan self-supportwedstrijden en tochten in die geest is groot. Net als de markt van fietstassen en ander speciaal gerei. Voor iedere avonturier wat wils dus.

Kortere zadels, meer comfort

Zadels met een kortere neus zijn een nieuw fenomeen, tenminste, in de wielerwereld. Wat deze zadels letterlijk zo aantrekkelijk maakt, is dat ze meer comfort bieden wanneer je op het puntje van je zadel zit. De trend is overgewaaid uit de triatlonwereld, waar innovaties meestal veel sneller voet aan de grond krijgen. 

Het bepalen van je ideale zadel is trouwens nog een flinke klus en is afhankelijk van veel factoren. Als je heel nauwkeurig de maat wilt bepalen dan doe je dat beste door je bekkenbreedte te laten opmeten. Maar ook hoeveel comfort je zoekt speelt een rol bij je keuze. In ieder geval zijn de kortere zadels weer een interessante toevoeging aan de toch al oneindige reeks mogelijkheden.

Foto: Jannik Wuster / Unsplash