Strade Bianche: het spektakel dat je niet mag missen

Strade Bianche: het spektakel dat je niet mag missen

Afdaling over grind in Strade Bianche.

Strade Bianche is een koers die pas sinds 2007 bestaat, maar die snel aan populariteit heeft gewonnen. Terecht natuurijk. Want de wedstrijd in Toscane biedt spektakel in een uniek decor.

Nog niet helemaal overtuigd om zaterdag thuis te blijven? Wij geven je vier redenen waarom je deze heroïsche koers niet mag missen:

Klimmers en kasseispecialisten

De startlijst van Strade Bianche is imposant. Titelverdediger Tiesj Benoot bevindt zich in het gezelschap van mannen als Alejandro Valverde, Vincento Nibali, Greg van Avermaet, Wout van Aert, Geraint Thomas en Julian Alaphilippe.

Ook de samenstelling van het deelnemersveld is bijzonder. Er zijn weinig koersen waar kasseispecialisten en klimmers het zo massaal tegen elkaar opnemen.

Toscane en Siena

Stoffige witte wegen, slingerend over Toscaanse heuvels met schilderachtige dorpjes als decor. Een wielerwedstrijd kan zich geen mooier parcours wensen. 

Als de renners de elf stroken en vele heuvels achter zich hebben gelaten, is het tijd voor een laatste steile klim door de oude straatjes van Siena. Bestaat er een mooiere aankomst dan op het statige middeleeuwse Piazza del Campo?

Piazza del Campo.
Piazza del Campo. Eén van Europa’s mooiste middeleeuwse pleinen.

Kou, modder, stof. Afzien!

Het maakt eigenlijk niet uit wat voor weer we zaterdag krijgen voorgeschoteld, ieder weertype zorgt voor spektakel.

Afgelopen jaar waren de omstandigheden echt bar en boos. De smeltende sneeuw die eerder die week was gevallen, zorgde samen met de regen op de wedstrijddag voor een episch modderfestijn. 

Een droge editie maakt het niet minder spectaculair: dan is het stofhappen geblazen op iedere strade.

Een onvoorspelbaar verloop

Strade Bianche is een ware uitputtingslag. Niet alleen door de elf grindsectoren, maar ook door de vele klimmetjes, de wind op de vlakte, het risico op lekke banden en het feit dat de koers overal kan ontploffen.

Het resultaat is een onvoorspelbare chaotische wedstrijd, waarbij het peloton langzaam uiteen wordt geslagen en waarbij achtervolgers letterlijk uit het zicht verdwijnen in een lange stofwolk.


Je snapt het. Deze speciale koers die ooit ontstond uit een grandfondo voor wielertoeristen, mag je aanstaande zaterdag absoluut niet missen.

Voor livebeelden van de wedstrijd kun je dit jaar terecht bij Sporza en Eurosport.

Foto’s: Wikipedia

Join the discussion