13 manieren om warm te blijven op de fiets

13 manieren om warm te blijven op de fiets

Als iets je zin kan ontnemen om een flinke tocht te maken in de herfst en de winter, dan is het wel kou. Maar blauwbekken op de fiets is niet nodig wanneer je het slim aanpakt. Bijvoorbeeld door deze 13 stappen te volgen.

Hou je handen en voeten warm

Zelfs wanneer de rest van je lichaam op temperatuur is tijdens een rit, dan kunnen koude vingers en voeten alsnog de pret bederven.

Je doorbloeding is je interne verwarmingssysteem. Niet zo gek dus dat de uiteinden van je lichaam het vaak extra koud hebben. Het bloed moet immers een flinke weg afleggen voor het je handen en voeten kan verwarmen.

Goede zaak dus om daar extra aandacht aan te besteden. Trek een goed paar gevoerde overschoenen aan bijvoorbeeld en kies voor degelijke handschoenen die passen bij het juiste weertype. 

Warme drank

Ben je zelf net warm gefietst dan kan de koude drank in je bidon je tegenstaan. Bovendien krijg je het niet warmer van zo’n koude slok water of sportdrank. De oplossing is een thermos-bidon of isolerende bidon, die je dranken tot een paar uur warm kan houden. Bijkomend voordeel? Zomers houden ze je drankje heerlijk koel.

Kies een goede base layer

Beginnen bij de basis is altijd een goed principe. Ook als je warm wilt blijven op de fiets. Een goede base layer houd je droog en op temperatuur. Ook in de winter namelijk verlies je vocht doordat je zweet. Een goed thermoshirt heeft een isolerende werking en voert al het vocht af.

Kies een ademend jack

Een goed fietsjack is even een investering, maar maakt in de koudste maanden een groot verschil. Kies je voor een water- of winddicht jack, zorg dan dat hij ook een goed ademend vermogen heeft. Daardoor voorkom je dat je begint te zweten onder je jas, en alsnog afkoelt. In dit artikel lees je meer tips over waar een goed fietsjack aan moet voldoen.

Wees voorbereid op een stop

Op een lekke band zit je tijdens koude ritjes uiteraard nog minder te wachten dan anders. Toch kun je door pech stil komen te staan, waardoor je snel afkoelt. En dat terwijl je net lekker warm was gefietst… Neem om die reden altijd een extra wind- of regenjasje mee ‘voor het geval dat’. Dan sta je niet te kleumen tijdens onvoorziene momenten.

Blijf eten en drinken

Eten voorziet je niet alleen van brandstof om in beweging te blijven. Ook je interne kachel heeft brandstof nodig om het vuurtje gaande te houden. Nog een reden dus om goed te blijven eten wanneer je lang op de fiets zit. 

Verder is het natuurlijk zaak om ook bij koud weer goed te blijven drinken, zodat je niet uitdroogt. Want zelfs in de koude maanden, onder al die warme kleren, kun je nog zweten.

Focus op duurtraining

Kies wanneer het heel koud is liever voor een flinke duurtraining, dan een interval- of sprinttraining.

Die laatste twee kenmerken zich namelijk door het ‘hollen en stilstaan-principe’. En de kans is groot dat je teveel afkoelt wanneer je telkens rustig fietsend weer even op adem moet komen.

Tijdens een gelijkmatige duurtraining met een constante inspanning blijft je lichaam gemakkelijker op de juiste temperatuur.

Laagjes!

Wil je het niet te koud of te warm krijgen op de fiets, dan moet je denken in laagjes. Dat kan in de vorm van een extra jasje of bodywarmer zijn, die je onderweg aan of uit kunt trekken. 

Ook ritsen in je kleding zijn een gemakkelijke temperatuur-regelaar. Het belang daarvan spreekt natuurlijk voor zichzelf. Want ook door tijdelijke oververhitting (en zweten) kun je daarna extra hard afkoelen.

Warm onderweg op

De kou kan soms langzaam in je botten kruipen, hoe goed je ook je best doet om fietsend warm te blijven. Wat dan helpt is het plannen van een strategische stop, midden in je ronde, waarbij je ergens binnen even op temperatuur komt. Nuttig je daar wat warms, dan zorg je er bovendien voor dat je ook van binnen even op kunt warmen.

Wees niet te heldhaftig

Misschien heb je geluk, en staat jouw interne kachel altijd heel hoog. Maar overdrijf het niet, om het punt te maken dat jij een echte Flandrien bent die overal tegen is opgewassen. Te weinig kleding aantrekken in de kou vreet namelijk energie. En dat is als wielrenner natuurlijk zonde van je prestatie.

Denk aan je hoofd

Gebruik je hoofd en denk ook aan je hoofd, wanneer je je aankleed voor een rondje in de kou. Een nekwarmer of muts onder je helm maakt je rit een stuk aangenamer wanneer er een koude wind recht in je gezicht staat te blazen. Ook een koerspetje kan het verschil al maken tijdens een frisse herfstrit.

Ontspan

Trek je te weinig kleding aan op de fiets, dan is de kans groot dat je verkrampt door de kou. En dat is weer nadelig voor je bloedsomloop, het systeem dat je lichaam warm houdt. Bloedvaten vernauwen zich in dat geval, waardoor je bloed minder snel rond stroomt. Zorg dus dat je zo ontspannen mogelijk op de fiets zit, dan blijf je gemakkelijker warm.

Vertrek warm

Wanneer je koud van huis vertrekt dan sta je eigenlijk al met 1-0 achter in je strijd tegen de kou. Natuurlijk scheelt het in de kosten als je de kachel thuis uit laat, of niet te hoog zet. Maar een koud lichaam warmt maar moeilijk op in de kou. Wees dus slim, en zorg dat je op temperatuur bent voordat je vertrekt.

Foto: Victor Xok