Fietsen in de regen: dit is de beste strategie

Fietsen in de regen: dit is de beste strategie

Fietsen in de regen is op zijn mooist een test van je taaiheid. Bikkelen, verstand op nul en gaan… Want je laat je niet kennen natuurlijk. En een beetje afzien hoort bij wielrennen. Maar echt genieten? Dat is het niet. 

Geen wonder dus, dat we – als het even kan – de regen het liefst omzeilen. Maar wie veel kilometers op zijn racefiets maakt per jaar, zal vroeg of laat een nat pak oplopen. Toch valt het best mee, wanneer je slim omgaat met die ‘natte ellende’.  Met bijgaande tips voor als het regent ben je in ieder geval goed voorbereid.

1. Check het weerbericht en plan je week

Sommige ritjes verdragen geen uitstel. Bijvoorbeeld wanneer je naar je werk fietst. Maar over het algemeen kun je de regen goed omzeilen, wanneer je een paar goede weer-apps installeert, en daar je planning, timing en route op afstemt. Soms is het zo simpel als een uurtje eerder of later vertrekken.

2. Controleer je remblokjes

Remblokjes kunnen bij regenachtig weer door vuil slijten als sneeuw voor de zon. Controleer daarom voordat je begint aan een regenachtige rit de staat van je remblokjes, wanneer je dat al een tijd niet hebt gedaan.

Nog een tip: zorg dat je altijd nieuwe remblokjes op voorraad hebt, of dat je ze in ieder geval tijdig koopt. Dan kan dat je fietsplannen nooit dwarsbomen.

3. Neem een regenjasje mee

Dreigt het alleen? Waait de regen vermoedelijk weg, of is de kans op regen volgens je weer-app maar héél klein? Steek dan toch een klein regenjasje in je achterzak. Je kent het gezegde, niks is zo onvoorspelbaar als het weer. 

4. Trek overschoenen aan

Overschoenen bieden je meerdere voordelen. Eentje daarvan is dat je langer droge voeten houdt. Misschien niet tot het einde van je rit, maar een groot verschil maakt het zeker. Bijkomend voordeel is dat je schoenen schoon blijven. En ook blijven je voeten er warm door, afhankelijk van het soort overschoenen dat je kiest.

5. Draag waterdichte handschoenen

Is het nat én koud? Dan is het erg fijn om handschoenen aan te hebben die bestendig zijn tegen de regen. Vooral wanneer ze nog ademen, maar je ook warm houden. Dat kan wanneer de buitenzijde van speciaal nylon is, en de binnenzijde is gevoerd, bijvoorbeeld met wol.

6. Monteer een ass-saver

Een ass-saver doet goed zijn werk goed als mini-spatbord, en kan er voor zorgen dat je achterwerk een stuk langer droog blijft dan aan het einde van de straat. Vergeet niet dat je er ook profijt van hebt tussen en na de buien, wanneer het natte wegdek nog zorgt voor opspattend water en vuil.

7. Zorg dat je zichtbaar bent

Deze tip houdt je niet droog, maar kan er wel voor zorgen dat je weer veilig thuis komt. Vaak gaat regen gepaard met donker weer. En je zichtbaarheid voor andere weggebruikers neemt daarmee sneller af dan je soms beseft. Met reflecterende kleding en lampjes spring je sneller in het oog, en dat kan een hoop ellende voorkomen.

8. Overweeg om je training te pauzeren

Komt er plots een buienlijn aan die hevig is maar snel over zal waaien? Dan is schuilen misschien niet het meest heroïsche wat in je opkomt, maar is dat wel slim. Maak er desnoods een koffiestop van als je de kans hebt en laat die buitjes maar mooi passeren. Want nog uur of langer doorploegen met een nat pak levert je ook maar weinig op. 

Wielrenner in de regen

9. Denk aan mogelijke gladheid

Witte wegmarkeringen kunnen akelig glad zijn bij nat weer. Het beste kun je de strepen en vlakken dus zoveel mogelijk vermijden, vooral in de bochten. 

In dezelfde categorie vallen keitjes en kasseien. Sommige pittoreske straatjes veranderen met regen in een ijsbaan, waarop je wiel zomaar wegschuift. Ga daar beheerst door een bocht en rem met beleid.

Ook waaneer het lang droog is geweest, dan kan de weg glad zijn. Olie, rubber en vuil vermengen zich met het regenwater, wat vervolgens een glad wegdek oplevert. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

10. Maak je fiets onmiddellijk schoon

Een fikse regenbui onderweg betekent ook een smerige fiets. Wanneer je die meteen schoonmaakt bij thuiskomst, dan spoel je het vuil er zo af. Bijkomend voordeel is dat er geen vervelend klusje op je wacht wanneer je een nieuw rondje wil maken. Of dat je later met een smerige, krakende fiets rondrijdt.

Fietsen in de regen zal vermoedelijk nooit je hobby worden. Maar volg je deze tips op, dan ben je in ieder geval een stuk beter gewapend tegen nattigheid. En dat is een geruststellende gedachte.

Join the discussion