Als je net begint met wielrennen, dan zijn er heel veel dingen waar je voor het eerst kennis mee maakt. Zoals klikpedalen. Wellicht twijfel je nog, hoeveel nut hebben die nou eigenlijk? Het antwoord: heel veel! En waarschijnlijk wil je nooit meer zonder als je ze probeert.
Om je allereerst gerust te stellen: het gebruik van klikpedalen zal je hoogstwaarschijnlijk reuze meevallen als je het enkele keren oefent. Ja, je moet de eerste keren vooral niet vergeten dat je vast zit met je schoenen. Maar in- en uitklikken is eigenlijk super simpel. Je doet het vrijwel direct zonder er over na te denken.
Natuurlijk is het fietsen met klikpedalen niet per se noodzakelijk. Als je liever met gewone pedalen fietst dan is dat ook prima. Maar dan mis je wel enkele hele grote voordelen.
Waarom je bijna zeker weten nooit meer zonder wilt als je klikpedalen eenmaal hebt geprobeerd? Daar zijn meerdere goede redenen voor.
Een efficiëntere fietsbeweging
Eén van de belangrijkste voordelen van klikpedalen, is dat je fietsbeweging een stuk efficiënter is zodra je met je schoenen vastzit aan je pedalen.
In plaats van alleen maar duwen kun je nu ook trekken aan je pedalen namelijk, waardoor je ook meer energie kwijt kunt tijdens de hele trapbeweging.
Een voordeel dat je vooral zult ervaren als je klimt of sprint.
Meer zekerheid en zelfvertrouwen
Dat je schoenen vastzitten aan je pedalen, is waarschijnlijk even spannend de eerste keren. Maar al snel zal het je juist meer zelfvertrouwen en zekerheid geven.
De kans dat je met je voeten van de pedalen schiet is namelijk gereduceerd tot nul. En dat is uiteraard een heel groot voordeel. Niet alleen als je flink op de pedalen gaat staan, maar ook op regenachtige dagen bijvoorbeeld.
Momenten waarop je anders zomaar een uitglijder kunt hebben, met een lelijke val tot gevolg misschien.
Je kunt gemakkelijker een sprongetje maken
Qua voordelen houdt het dan nog niet op, want klikpedalen geven je tenslotte ook nog meer controle over je fiets.
Zie je plots een gat in de weg bijvoorbeeld, of een flinke tak, dan kun je gemakkelijker een sprongetje maken met je fiets. Simpelweg door even aan je pedalen te trekken en een huppende beweging te maken. Zo’n sprong noemen we ook wel een bunny hop.
Nadelen
Ieder voordeel heeft z’n nadeel? Dat valt met klikpedalen heel erg mee gelukkig. Maar uiteraard zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn fietsschoenen met schoenplaatjes niet zo fijn om een flink eind op te lopen. En zelfs al loop je een kort stukje, dan voelt dat wat houterig.
Verder is de positie van je schoenplaatjes natuurlijk heel belangrijk. Niet alleen om efficiënt te kunnen fietsen, maar ook om klachten te voorkomen.
Tot slot nog een tip. Ga je voor het eerst fietsen met klikpedalen, oefen dan eerst even met het in- en uitklikken terwijl je tegen een muur leunt. Vervolgens ben je helemaal klaar om te gaan!
Foto: Joana Abreu