Vergelijking: welk type fietstas is het handigst?

Vergelijking: welk type fietstas is het handigst?

Wie graag wat meer spullen meeneemt op zijn racefiets kan eigenlijk niet zonder een goede fietstas. Zoek jij nog een handige tas? In dit artikel lees je over alle soorten die er zijn.

Grote kans dat je doorgaans aan je achterzakken genoeg hebt als je gaat fietsen. Maar zodra je wat meer  meeneemt, dan is een fietstas al snel heel praktisch. Vooral als je niet van uitpuilende zakken houdt… 

Natuurlijk heeft ieder type tas zijn voor- en nadelen. Hieronder lees je per tas welke dat zijn. 

Stuurtas

Stuurtassen vallen vaak wat groter uit, wat voordelig kan zijn tijdens langere ritten. Of bijvoorbeeld wanneer je naar je werk fietst. Het nadeel is dat ze vrij veel wind vangen. Het gaat dus wat ten koste van je snelheid. Maar heel handig is het wel dat je vrij gemakkelijk iets kunt pakken onderweg. Als je een stuurtas kiest tenminste met een opening aan de bovenzijde. 

Grootste voordeel: je kunt er onderweg eenvoudig bij
Grootste nadeel: vangt veel wind

Tasje op de bovenbuis

Een fietstasje op je bovenbuis plaatsen kan ook. Het grootste voordeel hiervan is dat je uitstekend bij je spullen kan. Handig wanneer je onderweg wat wilt eten bijvoorbeeld, zonder af te stappen. Met een tasje op je bovenbuis ben je bovendien ook wat meer gestroomlijnd dan met een stuurtas. 

Nog een voordeel: je kunt het tasje afhankelijk van de vorm soms op twee manieren bevestigen: dicht bij het stuur of juist dicht bij het zadel.

Een mogelijk nadeel van dit type tassen is dat ze enigszins in de weg kunnen zitten. Met name als je vaak op je bovenbuis zit tijdens een stop. 

Grootste voordeel: je kunt er eenvoudig bij
Grootste nadeel: kan misschien wat in de weg zitten

Frametas

Met een frametas heb je een behoorlijk gestroomlijnde tas, waar je onderweg redelijk eenvoudig wat uithaalt. Vaak heeft zo’n tas aan beide zijden een rits.

Een frametas hangt aan je bovenbuis, waarbij je vaak de optie hebt om hem aan je stuurzijde te hangen, of juist aan de kant van je zadel. Grotere modellen vullen die ruimte in zijn geheel op.

Het nadeel van wat grotere frametassen is dat je soms iets moeilijker je bidon(s) kan pakken. Vooral als je grotere bidons gebruikt.

Grootste voordeel: mooi weggewerkt in je frame
Grootste nadeel: je kunt wat moeilijker bij je bidon(s) soms

Zadeltas

De zadeltas is waarschijnlijk nog altijd de populairste tas onder wielrenners, en er zitten dan ook meerdere voordelen aan. Ten eerste valt een tas aan je zadel meestal het minst op. Vooral als het een wat kleiner model is. Maar het is ook de meest voordelige plek als je graag zo gestroomlijnd mogelijk op je fiets zit. 

Eén groot nadeel hebben zadeltasjes echter ook. Je kunt er onderweg niet zo gemakkelijk wat uithalen. Bewaar je je eten voor onderweg in je achterzakken, dan hoeft dat geen probleem te zijn.

Grootste voordeel: aerodynamisch de beste plek
Grootste nadeel: je kunt er onderweg moeilijk wat uithalen

Rugtas

Vaude Tremalzo rugzak 16 liter

Een speciale fietsrugtas valt al snel wat groter uit. Maar dat kan handig zijn natuurlijk, afhankelijk van het doel. Je kan er zelfs een (kleine) laptop in meenemen. Het nadeel van een rugtas is dat het je bewegingsvrijheid wat beperkt. En het is uiteraard een extra belasting voor je rug en schouders.   

Ga je voor een rugtas op de fiets, kies er dan eentje die daar specifiek voor bedoeld is. Deze kun je dankzij de extra bandjes beter vastmaken aan je lichaam, waardoor hij niet scheef gaat hangen.

Grootste voordeel: tas kun je gemakkelijk meenemen als je afstapt.  
Grootste nadeel: minder bewegingsvrijheid, plus het contante gewicht op je rug.

Je snap het al nu we alle populaire opties hebben besproken: één tas aanwijzen als beste tas is eigenlijk niet mogelijk. Het is maar net hoe je die tas gaat gebruiken, en wat jij prettig vindt.

Nog één tip tenslotte, als je een tas aanschaft. Hou er dan rekening mee dat de lak van je frame of zadelpen kan beschadigen door het contante schuiven van de tas. Om dit te voorkomen kun je een transparante tape of folie op je frame plakken. 

Foto bij intro: David Hellmann (Unsplash)