Waarom veldrijden (nog) geen olympische sport is

Waarom veldrijden (nog) geen olympische sport is

veldrit in de sneeuw

Te winters voor de Zomerspelen, te zomers voor de Winterspelen. Het veldrijden lijkt tussen wal en schip te vallen wanneer het over de Olympische Spelen gaat. Maar gaat dat ooit nog veranderen? Wellicht, heel misschien…

Stel je eens voor dat je volgende maand zou kunnen kijken naar de olympische veldrit in Peking. Hoe gaaf zou dat zijn? In de sneeuw natuurlijk, om het extra winters te maken. Helaas is de realiteit anders, en liggen er geen medailles te wachten op de veldrijders.

Kan dat in de toekomst nog veranderen? Die kans is momenteel niet heel groot. Maar achter de schermen wordt er wel degelijk gelobbyd om dat voor elkaar te krijgen. 

Waarom is veldrijden nog geen olympische wintersport?

Veldrijden is vooral erg populair in de lage landen. Dat het wereldwijd minder aanzien en bekendheid heeft, helpt niet om er een olympische sport van te maken.

Wat ook al niet meezit, dat zijn de regels van het Internationaal Olympisch Comité. In het handvest van het IOC staat namelijk omschreven dat een sport op de winterspelen altijd plaats moet vinden op sneeuw of ijs. 

Technisch gesproken is dat mogelijk uiteraard. Maar in de realiteit is er – zeker in de lage landen – zelden sprake van sneeuw. Veldrijden lijkt daarmee dus niet winters genoeg te zijn voor de Winterspelen, en niet zomers genoeg voor de Zomerspelen.

Waarom zou het wel een goede zaak zijn?

Voor alle fans van veldrijden zou het uiteraard heel mooi zijn. Maar ook voor de ontwikkeling van de sport zou het een enorme boost betekenen. Vooral financieel.

Zo kunnen veel sporters rekenen op extra financiële steun, wanneer ze kans maken om naar de Olympische Spelen te gaan. En die steun is vooral in de landen waar het veldrijden nog niet zo leeft heel belangrijk.  

Heel wat talenten kiezen om die reden ook voor een andere discipline dan het veldrijden op dit moment. Kiezen ze voor mountainbiken bijvoorbeeld – wel een olympische sport – dan geeft dat meer perspectief.

Wat doet de UCI eraan?

Al sinds 2014 is de UCI bezig met een lobby bij het IOC. Dat lijkt nog weinig effect hebben, maar wellicht gebeurt er meer achter de schermen dan wij weten. 

Als onderdeel van die lobby was er in 2020 ook een wereldbekerwedstrijd gepland in Villars, Zwitserland. In de sneeuw en op 1300 meter hoogte. Dat had een prachtige showcase kunnen zijn, maar vanwege de pandemie kwam die race helaas te vervallen.

Gelukkig kon de wedstrijd die de UCI eind 2021 plande wel doorgaan, in de sneeuw van Vale di Sole. Of die wedstrijd het IOC al op andere gedachten heeft gebracht is helaas niet bekend.

Veldrijden op de Zomerspelen dan maar?

Zijn de zomerspelen nog een optie dan, behalve dat het wel een beetje gek zou zijn? Ook dat is een lastige zaak. Uitbreiding op de Zomerspelen is namelijk niet mogelijk, zonder dat er een ander onderdeel sneuvelt. 

Daarnaast zou het voor de veldrijders ook erg onhandig zijn, wanneer zij zich off-season zouden moeten voorbereiden op zo’n belangrijke race.

Geduld

Aangezien de lobby al vrij lang duurt, lijkt de kans op succes niet zo heel groot. Aan de andere kant gelooft de UCI er blijkbaar nog steeds in, gezien de wedstrijd in Vale di Sole eind vorig jaar.

Sowieso moeten we nog flink wat geduld hebben. Zelfs wanneer het IOC namelijk groen licht geeft binnenkort, dan moeten we minstens wachten tot de spelen van 2030. Voor een groot deel van de huidige generatie veldrijders komt dat te laat, maar voor de ontwikkeling van de sport zou het alsnog heel mooi zijn. 

Hopen dus maar dat het IOC zich nog bedenkt. 

Foto’s: In de Kopgroep