10x waarom veldrijden de ideale kijksport is

10x waarom veldrijden de ideale kijksport is

Het wielerseizoen op de weg mag dan voorbij zijn, maar dat betekent niet dat je de wielersport hoeft te missen deze winter. Het veldrijden is namelijk weer in volle gang. Zegt je niet zoveel? Dan is het de hoogste tijd om kennis te maken met deze geweldige wintersport.

Misschien heb je het veldrijden wel eens in een flits voorbij zien komen, maar weet je er voor de rest nog niet zoveel van. Behalve dat Mathieu van der Poel en Wout van Aert er schijnbaar erg goed in zijn natuurlijk… 

Gelukkig is het nooit te laat om kennis te maken met ‘de cyclocross’. Een sport die zowel thuis in je luie zetel, als ter plekke aan een parcours de ideale sport is om te volgen.

Vraag maar eens een die hard fan waarom dat zo is, en waarschijnlijk krijg je één of meerdere van deze antwoorden.

Een overzichtelijk parcours

Waar je bij het wielrennen op de weg soms tijden staat te wachten tot de koers voorbij komt, daar gebeurt het in het veldrijden allemaal op een rondje van slechts enkele kilometers.

Grote kans dus dat je de hele wedstrijd kunt overzien, als je ergens langs de route een strategische plek inneemt. Daar komt nog eens bij dat je constant renners aan je voorbij ziet komen. Verveelt voor je uit staren is er dus niet bij.

Eén uur volle bak

Of er nog gekoerst wordt? Reken maar van wel. Bij een veldrit krijg je van start tot finish vuurwerk. Dat begint al met een sprint vanuit de start, waarna het eigenlijk nooit meer stilvalt. 

Schuilen in iemands wiel is er voor de renners meestal niet bij, en aangezien de wedstrijd maximaal een uur duurt houdt niemand zich in. 

Op zondagmiddagen een uiltje knappen op de bank terwijl de cross aan je voorbijtrekt kun je dus wel vergeten. Vanaf de eerste minuut moet je bij de les zijn.

Man tegen man en vrouw tegen vrouw

In de cross wordt er niet geknecht, en in het wiel hangen bij iemand anders heeft maar zelden zin. Het parcours is meestal zo technisch en zwaar, dat het bijna altijd man tegen man is, en vrouw tegen vrouw. Je zult dus zelden een peloton aan renners aan je voorbij zien trekken, zeker zodra de wedstrijd vordert.

De sfeer van een cross is nergens mee te vergelijken

De sfeer bij een cross laat zich lastig omschrijven. Maar denk aan een fanatieke menigte, een walmende frietkraam, en een uitpuilende feesttent, en je hebt de belangrijkste ingrediënten wel te pakken. 

En vergeet natuurlijk de modder niet, want op een regenachtige winterdag doe je maar beter je laarzen aan als je een keertje de cross bezoekt. Of dat de sfeer verhoogt? Daar kun je over twisten natuurlijk, maar het draagt zeker bij aan het unieke karakter.

Er gebeurt van alles

Een technisch en zwaar parcours met renners die op de limiet hun kunstje vertonen: dat is uiteraard een garantie voor spektakel. Gelukkig zonder veel vervelende gevolgen doorgaans. 

Maar het zorgt er wel voor dat er in een wedstrijd altijd van alles gebeurt. En niemand tot het einde zeker is van de winst. Eén verkeerde stuurbeweging, een inzinking of een technisch mankement kan de wedstrijd volledig doen kantelen. 

De beste wint

In sommige sporten kun je heel afwachtend winnen met een lucky shot. Of niet de beste zijn, de tegenstander uit zijn spel halen, en toch met de punten naar huis gaan. 

Ook dat kan best spannend zijn, maar de charme van de cross is dat de beste altijd wint. Op een eventueel technisch mankement na natuurlijk. 

Geen enkele wedstrijd is gelijk

Welke veldrit je ook kijkt, zonder uitzondering wacht er een uitdagend rondje voor de renners, met flink wat obstakels. En soms neemt dat extreme vormen aan. Denk maar aan de kuil van Zonhoven, een enorme krater waar renners zich instorten. Of neem de cross op de Koppenberg, waarbij iedere deelnemer tot het gaatje moet gaan om telkens weer boven te komen.

Iedere wedstrijd heeft zijn eigen karakter, en dat zit hem niet alleen in het parcours. Ook de weersomstandigheden maken iedere race weer anders, waarbij er altijd weer nieuwe specialisten opstaan. Renners die excelleren in de modder, of juist op een droog en razendsnel parcours.

Je staat op de eerste rij

Grote kans dat de modder om je oren vliegt, wanneer je een keer een veldrit bezoekt. Bij een cross maak je de actie van dichtbij mee, en zie en hoor je alles. Het gevloek en getier, de van pijn vertrokken gezichten en alle technische hoogstandjes. Bij geen enkele andere sport sta je zo dicht met je neus op de actie.

Een wedstrijd is een dagje uit

Wie een cross bezoekt, die kan zich met gemak de hele dag vermaken. Iedere categorie heeft zijn eigen wedstrijd namelijk. Ondertussen sta je zelf niet stil natuurlijk, waardoor je iedere wedstrijd weer vanaf een andere plek kunt bekijken. Met een hapje of een drankje in je handen uiteraard, want de cross maakt dorstig en hongerig. 

WK Dübendorf

Geen sport is zo aanraakbaar

In coronatijden moet je een beetje oppassen natuurlijk, en aanraken vooral niet te letterlijk nemen. Maar er is hoogstwaarschijnlijk geen andere sport waar je alles van zo dichtbij meemaakt. Je entreekaartje is eigenlijk een all areas pass waarmee je voor en achter de schermen alles meemaakt. 

Daar komt nog eens bij dat het veldrijden nog steeds een betrekkelijk kleine sport is, waardoor alles er meestal heel gemoedelijk aan toe gaat. 

Overtuigd? Check dan hier de kalender van het huidige veldritseizoen. Ondanks de coronacrisis kun je gelukkig nog steeds ieder weekend genieten van een cross. Momenteel alleen op afstand weliswaar, maar ook voor de televisie wil je de strijd niet missen.