Als wielrenner weet je dat je een kwetsbare deelnemer bent in het verkeer. Zelfs in fietsland Nederland, met al z’n fietspaden. Verschillende incidenten die onlangs het nieuws haalden zijn daarvan het trieste bewijs.
Fiets je jaarlijks veel kilometers, dan weet je dat gevaar vaak in een klein hoekje zit. En in veel gevallen ontstaan die gevaarlijke situaties ook nog buiten je eigen schuld. Toch kun je een hoop doen om je eigen veiligheid op de weg te vergroten. Bijvoorbeeld op de volgende manieren.
Wees voorspelbaar
Gevaarlijke situaties ontstaan soms op een moment wanneer je een onverwachte beweging maakt, die een andere weggebruiker niet ziet aankomen. Hoe je dan voorspelbaar bent? Door over te steken op de daarvoor bestemde plekken, door netjes voor te sorteren, consequent je hand uit te steken op drukke punten en… uiteraard te wachten op groen licht.
Vermijd drukke routes in de stad
Woon je midden in de stad, dan zijn drukke verkeerssituaties niet te vermijden. Maar woon je verder buitenaf, dan heb je vaak meerdere opties. Een drukke route in de stad brengt dan extra risico met zich mee. Voetgangers die onverwachts oversteken, mensen die elkaar inhalen, en verkeer uit zijstraten. De meer overzichtelijke route buiten het drukke centrum om is dan een verademing, én veiliger.
Wees alert
Tijdens een lange rit kunnen je gedachten soms afdwalen. Toch is het verstandig om de hele tijd alert te blijven. Probeer het verkeer voortdurend goed in te schatten, hou rekening met onoverzichtelijke situaties, en waarschuw andere fietsers voor potentieel gevaar.
Laat je adrenaline niet de overhand krijgen
Wielrennen maakt stoffen aan in je lichaam waardoor je soms wat opgefokt kunt raken. Maar aan die stroom van adrenaline heb je natuurlijk niks in het verkeer. Beter neem je dus wat gas terug op gevaarlijke en onoverzichtelijke kruispunten. Een paar keer remmen en weer optrekken is bovendien een goede training, moet je maar denken.
Check altijd het verkeer, ook al heb je voorrang
Een gevaarlijke situatie ontstaat soms buiten je eigen schuld. Het is daarom goed om altijd op je hoede te blijven, ook wanneer je ergens voorrang hebt. Mensen maken fouten in het verkeer, niemand uitgezonderd. Probeer te voorkomen dat jij daar het slachtoffer van wordt en maak oogcontact met medeweggebruikers.
Neem gas terug in stedelijke gebieden
Wanneer je een dorp of stad passeert, maak dan gebruik van die situatie om even op adem te komen. Daarmee voorkom je dat je mensen van de sokken rijdt, en andere weggebruikers hebben meer tijd om te anticiperen op jouw aanwezigheid.
Wees zichtbaar
Waarschijnlijk train je net zoals velen vanwege werk of studie vaak in de vroege uurtjes, of ’s avonds laat. Vergroot dan je zichtbaarheid in de schemer of duisternis met goede fietsverlichting. Uiteraard omdat je daarmee een flinke boete kunt besparen, maar vooral vanwege je eigen veiligheid. Ook overdag, wanneer het donker weer is, val je veel beter op met je fietslichten aan. Trek je ook nog reflecterende kleding aan, dan ben je dubbelgoed zichtbaar.
Foto: Unsplash