Vermijd deze valkuil als je net begint met wielrennen

Vermijd deze valkuil als je net begint met wielrennen

Ben jij net begonnen met wielrennen? Dan heb je dat goed bekeken natuurlijk! Wielrennen is om heel veel redenen een geweldige sport om te doen namelijk. Maar als je net begint, dan is het wel slim om één grote valkuil te vermijden. En die heeft alles te maken met het tempo waarin je fietst.

Dat wielrennen ontzettend leuk is daar ben je waarschijnlijk al van overtuigd. Anders was je er immers niet aan begonnen. 

Toch is de reden om te gaan fietsen voor iedereen anders. Wellicht doe jij het omdat je fitter wilt worden, of juist omdat je het leuk vind om jezelf uit te dagen. 

Wat de reden ook is, het begin kan best wel zwaar zijn als je het niet (meer) gewend bent om regelmatig te sporten. Geeft niks natuurlijk, want gaandeweg zal je conditie automatisch verbeteren. Zolang je maar regelmatig blijft fietsen.

Tegelijk moet je daarbij ook oppassen voor een van de grootste fouten die je kunt maken als je net begint. En dat is: te hard willen gaan. Zo hard dat het meteen een slijtageslag wordt.

Dat je de neiging hebt om hard te gaan de eerste keren, is trouwens heel begrijpelijk. Je zit ineens op een superlichte fiets, in racehouding, volledig gekleed in een wieleroutfit. Dat vraagt er toch om flink gas te geven? 

Bovendien kan het heel vervelend voelen als je tijdens je eerste ritjes meteen wordt ingehaald door andere fietsers. Wat zullen ze wel niet denken… 

Waarom je het toch beter wat rustiger aan doet?

Natuurlijk omdat je niet al na een kilometer buiten adem wilt zijn. Kleine kans dat je daar nog van herstelt, en het plezier tijdens de rest van je rit is vervolgens ver te zoeken. En daarna heb je misschien wel zoveel spierpijn, dat je voorlopig niet meer op een fiets wil zitten.

Plezier voorop

Het is dus zaak om te focussen op jezelf, en te accepteren dat je wellicht een aantal keren wordt ingehaald. Onthou daarbij dat iedere wielrenner ooit begon zoals jij. Vrijwel iedere wielrenner zal zichzelf dus ook herkennen in jou.

Doe je het rustiger aan, dan is dat niet alleen heel verstandig, maar je zult automatisch ook meer lol hebben (en houden) in fietsen. En dat is het belangrijkste van allemaal. Plezier hebben zorgt er namelijk voor dat je het niet snel opgeeft.

Extra tips

Voelt het die eerste keren toch zwaar, ook al doe je het rustig aan? Let er dan op dat je niet te zwaar aan het trappen bent. Een te zware versnelling zorgt er ook voor namelijk dat je snel uitgeput raakt. 

Fiets dus licht en efficiënt, en schakel pas zwaarder als je anders voor je gevoel van je zadel stuitert. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens wat sneller lijkt te gaan als je meer omwentelingen maakt.

Focus bij terugkomst tenslotte vooral ook niet teveel op je gemiddelde snelheid. Als je die al hebt bijgehouden. Het is een cijfertje dat niks zegt over hoe nuttig en aangenaam je training was. En die twee dingen zijn juist het belangrijkst.

Foto: Unsplash