Dit waren de grootste trends van 2020

Dit waren de grootste trends van 2020

Het afgelopen jaar bleek onverwachts een tijd waarin we heel veel niet mochten. Vakanties, toertochten en amateurwedstrijden: ze gingen allemaal niet door. Maar een mislukt jaar was het voor jou als wielerliefhebber waarschijnlijk allerminst. We fietsten namelijk meer dan ooit. De fiets bleek zelfs het ideale middel om gezond te blijven. 

Net als ieder jaar stelden we eind 2019 nieuwe doelen en maakten we mooie fietsplannen, die vervolgens een voor een in duigen vielen. Maar gelukkig hoefden we de fiets niet op te bergen. Fietsen werd zelfs een uitlaatklep in een onzekere tijd waarin we vaak solo onze rondjes moesten afwerken.

Dat leverde natuurlijk een aantal trends op die maar weinig mensen zagen aankomen. 

We fietsten meer dan ooit

Als jij dit jaar meer kilometers maakte op de fiets dan in andere jaren, dan ben je zeker niet de enige. We fietsten meer dan ooit namelijk in 2020. Logisch natuurlijk, in een jaar waarin sportscholen dichtgingen, en sporten in teamverband er niet inzat. 

Daarnaast hielden we ook nog eens tijd over, omdat we thuis werkten, en heel veel uitjes niet door konden gaan. De fiets stond altijd voor ons klaar, zelfs al moesten we soms solo op pad. Het was de perfecte manier om even wat energie kwijt te kunnen, het hoofd leeg te maken, en ongewenste coronakilo’s te voorkomen.

Dat we zoveel fietsten, is ook terug te zien in het jaaroverzicht van Strava. Wereldwijd legden we namelijk zo’n 13 miljard kilometer vast in de app. Een behoorlijke stijging ten opzichte van de 9 miljard kilometer in het jaar ervoor.

In totaal werden meer dan 1,1 miljard activiteiten geüpload naar het platform in een jaar. In 2019 waren dat er 822 miljoen. De maand mei was daarbij de recordmaand, met meer dan 30 miljoen uploads per week. Een absoluut record voor Strava.

Dat we zo graag fietsten in 2020, konden ze ook merken in de fietsenwinkels. Heel wat fietsen werden er verkocht en vooral de instapmodellen waren daarbij populair. Met het gevolg dat klanten rekening moesten houden met wachttijden van enkele weken, tot soms wel een half jaar.

Fietsers ontdekten het wandelen

Een ander interessant inzicht dat Strava ons geeft, is dat wielrenners op grote schaal gingen wandelen. Vooral tussen april en juni was die trend duidelijk waarneembaar. Ook voor andere atleten gold trouwens dat ze meer gingen wandelen. Drie keer zoveel wandelingen werden er geüpload, in vergelijking met het jaar ervoor.

Strava groeit

Waarschijnlijk viel het je op dat een aantal vrienden of kennissen van je Strava dit jaar voor het eerst gingen gebruiken. Ook de wat minder fanatieke sporters ontdekten de fitness-app massaal. Natuurlijk had dat te maken met het feit dat fietsen, hardlopen en wandelen nog steeds mocht, terwijl sportclubs en sportscholen hun deuren sloten.

Wereldwijd kon Strava ruim 2 miljoen nieuwe gebruikers per maand verwelkomen.

Het koffierondje was populairder dan ooit

Het koffierondje was altijd al mateloos populair onder wielrenners, maar in 2020 reden we er meer dan ooit. Niet zo verwonderlijk trouwens, want een bakje koffie doen was vaak het enige uitje dat nog wel kon plaatsvinden. En vergeet de afhaal-appeltaart, cake en verse broodjes niet. Want met al die extra kilometers die we maakten moest de tank ook weer gevuld worden. 

Steeds meer vrouwen pakken de fiets

Het viel je waarschijnlijk op onderweg, en als dat niet zo is, dan moet je de cijfers maar geloven. Steeds meer vrouwen ontdekken hoe leuk wielrennen is.

Vrouwen tussen de 18 en 29 jaar namen daarbij het voortouw volgens Strava. Wereldwijd was die groep goed voor 45 procent meer activiteiten, ten opzichte van een jaar ervoor. Bij de mannen was dat ‘slechts’ 27 procent.

Het is een mooie tendens die al wat langer bezig is natuurlijk, en die ook al werd gemeten door de Wielersportmonitor. Volgens dat onderzoek van begin dit jaar is 28 procent van de sportieve fietsers vrouw, en dat was een stijging van 7 procent.

We ontdekten massaal de schoonheid van ons land

Hoe bijzonder ons eigen land is, dreigen we soms wel eens te vergeten als we weer het vliegtuig pakken voor een vakantie ver weg. Totdat een virus ons dwingt om thuis te blijven. Heel wat Nederlanders vierden daardoor een vakantie dicht bij huis. En zo ontdekten we opnieuw de schoonheid van Nederland.

Campings en vakantieparken zaten zodoende bomvol deze zomer. En bikepacken in eigen land was in die periode ook een grote trend onder fietsers.

Binnen fietsen wint terrein 

Natuurlijk kan het je ook niet zijn ontgaan dat het indoor fietsen een vlucht nam. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar dat heel wat wielrenners losgingen in virtuele werelden als Zwift is een feit. En twee weken geleden vond zelfs het eerste esports WK wielrennen plaats.

In Nederland hadden we nog geluk, maar in verschillende landen was binnen fietsen lange tijd de enige optie als je niet stil wilde vallen. In Spanje en Italië nam het aantal buitenactiviteiten bijvoorbeeld af met bijna 70 procent ten tijde van de lockdown.

Ook al mochten we in Nederland nog naar buiten, de smarttrainers waren hier niet aan te slepen. Veel webshops raakten zelfs door hun voorraad heen. 

Everesting was booming

Als jij een hele fanatieke wielrenner bent, dan zou het zomaar kunnen dat je zelfs een Everesting-poging hebt ondernomen. Of misschien heb je er op zijn minst aan gedacht om er een te doen. 

Mocht het begrip je nog niet zoveel zeggen: een Everesting is de ontzettend zware uitdaging waarbij je je één klim uitkiest, waarna je deze net zo vaak oprijdt (in één rit) totdat je 8848 meter hebt geklommen. Oftewel de hoogte van Mount Everest. Het aantal wielrenners dat een succesvolle Everesting-poging ondernam steeg volgens Strava met 600 procent ten opzichte van het vorige jaar. En in juni alleen al registreerde Strava 700 succesvolle pogingen wereldwijd.

Dat de pandemie zo’n groot effect had op ons sportieve gedrag zal je niet verbazen. Of die trends blijvend zijn? Niet in alle gevallen wellicht, maar het lijkt vrij zeker dat 2020 iets heeft veranderd in onze sportieve gewoonten op de lange termijn.

Bron: Strava