Alpecin-Fenix eert Poulidor met prachtig Tour-shirt

Alpecin-Fenix eert Poulidor met prachtig Tour-shirt

Mathieu van der Poel

Tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France droeg Alpecin-Fenix eenmalig een wel heel bijzonder koersshirt. Het was een prachtige ode aan Raymond Poulidor, de in 2019 overleden grootvader van Mathieu en David van der Poel.

Dát een team zich in een ander tenue steekt tijdens een grote ronde is inmiddels niet meer zo ongewoon. EF Education-Nippo is misschien wel het bekendste voorbeeld met hun opvallende eendenoutfit, maar Team Sky deed het bijvoorbeeld ook al jaren geleden. Zij gingen zelfs nog wat verder, en vroegen met een speciaal shirt de aandacht voor een belangrijk probleem: het dumpen van al het plastic in de oceaan.  

Het prachtige shirt waarmee Alpecin-Fenix het podium beklom – als eerbetoon aan Raymond Poulidor – zul je helaas niet terugzien in de Tour zelf. De ploeg besloot om het maar één keertje te dragen, tijdens de presentatie. 

Erg jammer natuurlijk, want in deze kleurstelling stak het team behoorlijk af, in positieve zin. De witte sokken, handschoentjes en koerspetjes maakten het retrogevoel helemaal af. Als wielerfan met een oog voor fraaie details doet het je waarschijnlijk watertanden.

Shirt Alpecin-Fenix

Het paars en geel is uiteraard niet toevallig gekozen. Het zijn exact de kleuren waarin ‘Monsieur Poupou’ reed in de Tour de France, meer dan 45 jaar geleden. Acht keer maar liefst stond de grootvader van Mathieu op het podium van de Tour, met drie keer een tweede plaats. Het gaf hem de bijnaam ‘de Eeuwige Tweede’, maar het maakte hem ook tot een van de meest geliefde renners in Frankrijk.

Deze Tour de France treedt Mathieu van der Poel dus in de voetsporen van zijn grootvader. Zonder dat prachtige shirt helaas, maar mocht Van der Poel toevallig het geel veroveren, dan zijn we dat heel snel vergeten natuurlijk.  

Het bijzondere shirt van Alpecin-Fenix is meteen al een collector’s item. Ben je er gecharmeerd van, dan bof je, want het shirt is ook te bestellen, inclusief de cap. Bovendien steun je daarmee een goed doel. Zolang de voorraad strekt, is de outfit hier verkrijgbaar.

Foto’s: Alpecin-Fenix