Hier moet je op letten bij een winterfiets

Hier moet je op letten bij een winterfiets

winterfiets

Wanneer je ook in de winter buiten blijft fietsen dan is het niet zo’n gekke gedachte om over een speciale winterfiets te beschikken. Om je goede racefiets te sparen uiteraard, maar ook omdat je dan de perfecte fiets hebt voor de winterse omstandigheden.  

Heb je al een oude racefiets, dan kun je die natuurlijk heel goed gebruiken als winterfiets. Op die manier hoef je geen nieuwe investering te doen, en je hebt meteen een fiets die je door en door kent. Bovendien zal het je minder pijn doen als die fiets zichtbaar te lijden heeft van de winter.

Toch is de ideale winterfiets meer dan alleen een oude fiets die je achter de hand houdt voor de barre weersomstandigheden. Het liefst heb je natuurlijk een volwaardige tweede fiets die zich perfect leent voor het winterse weer. 

Natuurlijk hoef je zo’n fiets niet per se nieuw te kopen. Maar streef je naar de ideale winterfiets, dan is het goed om op de volgende punten te letten. 

Een degelijke, betaalbare groepset

Dat alle draaiende onderdelen sneller slijten in de winter is helaas niet te vermijden als je buiten blijft fietsen. Iets wat je heel goed kunt incalculeren natuurlijk, maar dan is het wel fijn als je niet telkens de hoofdprijs betaalt voor het vervangen van die onderdelen. 

Gelukkig volstaat een groepset uit het middensegment prima en zit het met de kwaliteit daarvan wel snor. Zo’n groepset heeft vaak ook nog eens het voordeel dat onderdelen minder snel slijten dan bij een hele dure (en lichte) set.

Bredere banden

Juist in de winter zul je vaker behoefte hebben aan meer grip. Een setje bredere banden met wat extra profiel is dan ook zeker geen luxe. Helaas zijn veel oudere racefietsen daar nog niet op berekend. Een nieuwe fiets daarentegen heeft vaak extra veel ruimte bij de voor- en achtervork, om een breed setje banden te monteren. En dat houdt doorgaans niet op bij 28 millimeter.

Schijfremmen

Wellicht ben je al overgegaan op schijfremmen of denk je eraan voor je volgende fiets. Het voordeel dat je er ook in natte weersomstandigheden goed mee kunt remmen maakt dat ze eigenlijk niet mogen ontbreken op je winterfiets. 

Spatborden

Spatborden zullen ook zeker van pas komen in de winter, en dat geldt al helemaal als je vaak in een groep rijdt. Een degelijk spatbord beschermt je een stuk beter dan een ass-saver, die op de natste dagen vaak te kort schiet.

Je kunt je nog zo warm aankleden, maar als je rug en achterwerk al na één kilometer nat zijn, dan heb je nog een lange, vervelende weg te gaan. 

Waarom een gravelbike of crosser een goede winterfiets is

Denk je aan bredere banden en meer profiel, dan denk je ook al snel aan een gravelbike of een crosser waarschijnlijk. Niet zo’n gekke gedachte, want zo’n fiets is ontzettend allround. Zelfs wanneer je op extreme dagen eens door de sneeuw moet ploeteren.

Daarnaast heeft een gravelbike ook nog eens het voordeel dat de geometrie vaak wat is aangepast, waardoor je in een wat meer relaxte houding kunt fietsen. Handig, aangezien je bewegingsvrijheid soms wat minder is door alle lagen kleding die je draagt. Bovendien is er in de winter vaak geen enkele reden om je meest aero houding op te zoeken.

Wat voor winterfiets je ook kiest, goed omkijken naar je materiaal is uiteraard belangrijk. Niet alleen om onnodige slijtage en mankementen te voorkomen, maar ook omdat een perfect functionerende fiets je natuurlijk de meeste moraal geeft. En dat kun je wel gebruiken in de winter.