In eerste instantie zou je denken dat het simpel is: regenkleding moet je droog houden, en dat is het. Maar dat de ene regenjas de andere niet is, blijkt wel wanneer je wat verder inzoomt op de details. Heb jij nog regenkleding nodig voor op de fiets? Dan zijn dit de eigenschappen waar je op moet letten.
De mate van waterdichtheid
Dat regenkleding je beschermt tegen de regen, dat spreekt voor zich. Maar toch zijn er grote verschillen in kleding, als het gaat over de mate van waterdichtheid.
Let dus goed op de zogenaamde waterkolom van regenkleding. Dat is de waterdruk die een bepaald type stof kan hebben voordat het gaat doorlekken. En die waterkolom wordt uitgedrukt in millimeters.
We noemen een kledingstuk waterdicht wanneer er minstens sprake is van 1.000 millimeter. Maar pas bij 5.000 tot 15.000 millimeter kun je zeggen dat een kledingstuk echt waterdicht is, zelfs wanneer het flink hard regent.
Om je een idee te geven van hoever dit gaat: Gore-Tex producten hebben bijvoorbeeld een waterkolom van wel 28.000 millimeter!
Wel of niet ademend
Of je regenkleding comfortabel zit heeft uiteraard te maken met het model van de kleding. Maar let er vooral ook op of je kleding ook ademt. Als het daar over gaat dan vind je namelijk grote verschillen.
Goedkope regenkleding heeft vaak de eigenschap dat het totaal niet ademt, waardoor het zweet je al snel uitbreekt wanneer je rondfietst in de kleding.
Duurdere regenkleding heeft vaak een coating of een speciale membraan waardoor regendruppels niet naar binnen kunnen, maar waterdamp wel door de poriën naar buiten kan.
Kleding met een speciale coating zijn daarbij wat goedkoper dan kleding met een membraan. Het nadeel echter van zo’n coating is dat die laag kan gaan slijten in de loop van de tijd.
Onthou daarbij wel dat het ademende vermogen uiteraard z’n beperkingen heeft. Hoe goed je fietskleding voor de regen ook is. Ben je flink aan het transpireren op de fiets, dan bestaat er een kans dat je regenkleding al dat vocht niet op tijd kan afvoeren. Met als gevolg dat je (tijdelijk) toch nog nat wordt onder je kleding.
Ritsen en naden
Hoe goed de stof van je regenkleding ook is, ritsen en naden blijven altijd het zwakste punt, waardoor een kledingstuk regelmatig toch niet helemaal waterdicht is. Een belangrijk punt dus om op te letten.
Om een kledingstuk beter waterdicht te maken is het nodig dat de naden gelast of getaped zijn. En om een rits waterdicht te maken wordt deze vaak gelamineerd, of voorzien van een dubbele flap.
Is hier bij een kledingstuk geen aandacht aan besteed, dan weet je dus dat je minder droog blijft. Tegelijkertijd moet je ook beseffen dat een een naad of rits natuurlijk nooit zo waterdicht wordt als de stof zelf.
Andere belangrijke details
Of je de perfecte regenjas hebt gevonden, zit hem verder vooral in de details. Dan gaat het bijvoorbeeld over het model en de lengte van de kleding, of er reflecterende delen zijn aangebracht zodat je beter zichtbaar bent, en bijvoorbeeld of een jas wel of geen (handige) capuchon heeft.
Op de racefiets is het daarnaast ook erg handig als je een regenjasje gemakkelijk kunt wegsteken in je achterzak. Een compact formaat is dus ook een dikke plus.
Tenslotte is het goed om na te gaan in welke kleuren regenkleding er is. Zwart kleed mooi af, maar met een fluorescerend jasje spring je veel meer in het oog voor andere verkeersdeelnemers.
Regenkleding zal waarschijnlijk nooit je favoriete kleding worden. Maar erg fijn is het wel als je weet dat je op een fikse bui bent voorbereid. Een regenjasje kan bovendien de redder in nood zijn wanneer je verkleumd een lekke band moet wisselen.
Koop je goede regenkleding voor op de fiets, dan is dat dus een investering waar je zo af en toe heel wat profijt van hebt.
Foto: Dawid Labno