Geen zin om te moeten lossen? Let hier dan op

Geen zin om te moeten lossen? Let hier dan op

Het is de vrees van bijna iedere beginnende wielrenner: gelost worden tijdens een van je eerste groepsritjes. Een onnodige angst natuurijk, want hooguit je ego loopt er een deukje van op. Toch geen zin in? Dan zijn hier een aantal tips waardoor ze jou er niet zomaar afrijden.

Ten eerste moet je natuurlijk beseffen dat vrijwel iedere ervaren fietser ooit dezelfde gedachte had, toen-ie met wielrennen begon. Iedereen weet dan ook wat je doormaakt wanneer jij je meldt voor dat eerste groepsritje. 

Onthou vooral dat er ergere dingen zijn, dan een keertje gelost worden. Als het je al eens overkomt. Bovendien maken die ritjes met een groep je alleen maar sterker. En het is nog erg leuk ook, wanneer je op die manier nieuwe mensen ontmoet. Haak dus zeker niet af na de eerste keer, mocht het je tegenvallen.

Natuurlijk is het wel fijn als je meteen lekker meekan tijdens een groepsrit, zonder dat je in het rood hoeft gaan. Vandaar deze tips. Wanneer je op deze dingen let, dan moeten ze nog flink hun best doen om je te lossen.  

Rij zuinig

Zuinig rijden doe je door zoveel mogelijk één contant tempo te fietsen, in een versnelling die niet te licht, maar ook niet te zwaar is. Voorkom daarbij dat je telkens hard optrekt na een stoplicht of na een bocht, want dat kost onnodig veel energie. Terwijl je natuurlijk wel de aansluiting houdt met de groep.

Sla gerust kopbeurten over

Als het een van je eerste rondjes is samen met een groep, dan verwacht gelukkig niemand van je dat jij de rest meteen op sleeptouw neemt. Laat die kopbeurten daarom gerust nog even achterwege, als je voelt dat je daardoor in de problemen komt. 

Natuurlijk wil je graag een goede indruk maken, maar dat werkt averechts als je even later moet lossen.   

Rem gedoseerd

Iedere keer dat je remt, dan gaat er energie verloren. Een natuurwet waar je niet omheen kunt. Als wielrenner wil je dan ook zo min mogelijk remmen, want het kost je alleen maar extra kracht om weer op gang te komen. 

Probeer om die reden de bochten goed in te schatten, en rem gedoseerd. Je bespaart er enorm veel energie mee, waardoor je gemakkelijker aansluiting houdt met de groep.

Een bocht goed aansnijden helpt ook om minder hard te hoeven remmen. Gelukkig kun je tijdens een groepsrit perfect afkijken hoe je de ideale lijn rijdt.

Laat geen gaten vallen

Slim fietsen doe je ook door gebruik te maken van de slipstream van andere wielrenners. Wanneer je in het spoor van iemand anders fietst, dan scheelt dat namelijk enorm veel weerstand. Vooral als de wind flink tegenstaat. 

Om te profiteren van deze slipstream moet je echter wel goed aansluiting houden met de fietser voor je. Laat dus het liefst geen gat vallen en rij niet op een paar meter afstand van je medefietsers. Hoe dichter je iemand op een veilige manier kunt volgen, des te groter is je voordeel.

Klaar voor je eerste rit met een groep? Check dan ook nog even deze tips, zodat je zo veilig mogelijk op pad gaat.

En twijfel je nog steeds of het wel zo’n goed idee is, lees hier dan wat de voordelen zijn van het fietsen in een groep.

Foto: Martin Magnemyr