Fietskleding wassen: 8 tips om je kleren mooi te houden

Fietskleding wassen: 8 tips om je kleren mooi te houden

fietskleding wassen

Goede fietskleding is doorgaans niet goedkoop, en daarom is het begrijpelijk dat je er zuinig op bent. Toch heeft sportkleding het meestal zwaar te verduren, door zweet, vuil en heel wat wasbeurten. Gelukkig hoeft dat laatste niet desastreus te zijn, als je je kleren zorgvuldig wast.

Ook al draai je doorgaans heel wat wasjes, het uitwassen van je fietskleding vraagt net wat extra aandacht. Niet alleen omdat sportkleding vaak vuiler is dan andere kleding, maar ook omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met bijzondere en delicate stoffen.

De belangrijkste tip voor het wassen van je fietskleren is natuurlijk dat je goed de wasinstructies leest van ieder kledingstuk. Maar daarnaast zijn er ook in algemene zin een aantal tips om goed op te letten.   

1. Was je fietskleding meteen

Wanneer je de kans hebt, dan kun je sportkleding het beste meteen uitwassen, om geurtjes en bacteriën geen kans te geven om zich te verspreiden. Heb je daar geen tijd voor, of is dat niet zo praktisch? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de kleding uithangt en laat luchten. Op die manier voorkom je een broeinest van bacteriën. 

Je fietskleding wat minder vaak uitwassen omdat je er zo zuinig op bent, is trouwens ook een slecht idee. Vuil richt namelijk meer schade aan dan wasmiddel.

2. Gebruik geen wasverzachter

Ben je zuinig op je fietskleding, dan kun je de wasverzachter ook maar beter laten staan. Wasverzachter laat namelijk een residu achter, dat er voor zorgt dat de vezels in je kleding verstopt raken. Met het gevolg dat nare geurtjes niet meer kunnen ontsnappen. 

Daar komt nog eens bij dat kleding zijn elasticiteit verliest door toedoen van wasverzachter. En daar zit je bij een wieleroutfit natuurlijk niet op te wachten.

3. Wees zuinig met wasmiddel

De meeste wasmiddelen zijn tegenwoordig geconcentreerd en heel erg krachtig. Meer wasmiddel gebruiken dan men aanbeveelt is dan ook een beetje zonde. Sterker nog, vaak is de advies-dosis die je op de fles leest nog aan de hoge kant. Hoe minder je gebruikt, hoe minder wasmiddel eventueel schade kan aanrichten.

4. Spoel hele vuile fietskleding eerst even uit

Is je kleding echt heel vies? Spoel je was dan eerst even uit voor je het in de machine doet.

Dat is niet alleen beter voor je wasmachine, de modder en het zand kunnen je kleding anders ook beschadigen. Bovendien bestaat de kans dat je kleding nog steeds vies is na een wasbeurt.

5. Was op dertig graden

Wasmiddel doet tegenwoordig vaak heel goed zijn werk op lagere temperaturen. En dat is fijn, want je fietskleding wassen met hoge temperaturen beschadigt de stof. De meeste wasmiddelen kun je gelukkig al gebruiken bij dertig graden.

Heeft jouw wasmachine de optie om je kleding een extra keertje te spoelen? Maak daar dan zeker gebruik van. Op die manier is de kans namelijk kleiner dat er wasmiddel achterblijft in je kleren. 

fietskleding wassen

6. Gebruik geen droger

Deze tip zag je natuurlijk al aankomen, maar drogers zijn net als heet water de grootste vijand van je fietskleding. De hitte kan de delicate stof en je zeem aantasten, en kleding met stretch kan in de droger zijn elasticiteit verliezen. 

Nog een nadeel is dat drogers je fietskleding kunnen laten krimpen. Iets waar je niet op zit te wachten, als je toch al nauwsluitende kleding draagt. 

Fietskleding heeft gelukkig de eigenschap om snel te drogen. Een nachtje uithangen is meestal voldoende en je kunt al weer op pad.

7. Sluit ritsen en klittenband en was je kleding binnenstebuiten

Zowel ritsen als klittenband kunnen de fijne stoffen van je wielerkleding beschadigen. Maak een rits daarom altijd vast en sluit de klittenband voordat je de kleding in de machine doet.

Het binnenstebuiten draaien van de was helpt daarnaast om de prints en logo’s op je kleding te beschermen.

8. Maak gebruik van de vele opties van je wasmachine

Niet alleen wasmiddelen zijn sterk verbeterd, ook wasmachines zijn tot veel meer in staat dan vroeger. Maak dus slim gebruik van alle opties die je hebt en was je fietskleding met een handwasprogramma of in de fijne was-stand. 

Zoals gezegd helpt een extra spoelbeurt op het einde om te voorkomen dat er wasmiddel in je kleding achterblijft. Daarnaast is het slim om het toerental van je machine wat terug te schroeven, om je kleding langer mooi te houden.

Natuurlijk is het schoon krijgen van je zeem de grootste uitdaging. Ben je bezorgd of die wel fris is na het wassen? Boen je zeem dan op de hand met wat zeep, voordat je de broek in de wasmachine gooit. 

Tot slot geldt natuurlijk dat overdaad schaadt. Je wilt niet rondfietsen met smerige kleding, maar checken of iets wel echt in de was moet is ook verstandig. Een regenjack of een jasje dat je over andere kleding draagt is vaak niet meteen vies na één keer fietsen. Zonde dus om iedere keer in de wasmachine te gooien.

Foto bij intro: Felix Prado