Fietsen met een groep is uiteraard erg leuk. Maar het helpt wel als je van te voren wat dingen afspreekt met elkaar. Met de volgende zes tips weet je zeker dat het gezellig blijft, en dat de rit ook veilig verloopt.
Bespreek de route vooraf
Bespreek voor je vertrekt met iedereen hoe lang je gaat fietsen, en wat de route is. Op die manier voorkom je dat je onderweg telkens moet overleggen, én je voorkomt gevaarlijke situaties.
Nog mooier is het natuurlijk als je van te voren een route kunt delen. Dan is iedereen voorbereid en hoef je niet meer te overleggen bij het vertrek.
Spreek een tempo af
Ken je elkaar nog niet zo goed? Spreek dan af hoe hard je ongeveer zult rijden, en waar je eventueel op elkaar wacht. Hou onderweg ook in de gaten of iedereen het tempo goed kan volgen.
Heb je zelf nog energie over, maar geldt dat niet voor iedereen? Ga dan niet harder fietsen, maar doe wat extra kopbeurten. Zo blijft het voor iedereen lekker fietsen.
Waarschuw elkaar onderweg
Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Gevaren zie je vaak wat minder goed aankomen namelijk, als je in een groep fietst.
Waarschuw elkaar dus voor ander verkeer, maar geef het ook aan als je gevaarlijke objecten passeert (zoals paaltjes). Wijs anderen daarnaast ook op een afslag, of bijvoorbeeld een rood stoplicht. Daarmee voorkom je botsingen en schrikreacties.
Deel een grote groep op
Ga je met een hele grote groep fietsen, dan is het slim om de groep op te delen in kleinere groepjes. Fietsen in een groep van zo’n 10 à 12 man is niet alleen fijner, maar ook veiliger. Bijkomend voordeel is dat je andere weggebruikers ook minder afschrikt, of frustreert.
Vermijd de drukke en smalle fietspaden
Natuurlijk mag je als fietsgroep overal fietsen, waar andere fietsers dat ook doen. Maar sommige paadjes en weggetjes zijn alleen niet zo handig wanneer je daar als grote groep fietst. Inhalen bijvoorbeeld is daar wat lastig als je met velen bent. Wees dus verstandig, en vermijd die paden als het kan.
De route hoeft er zeker niet minder mooi om te zijn wanneer je bredere wegen kiest. Daarnaast voorkom je waarschijnlijk de nodige ergernis. Bij jezelf, en anderen.
Plan de koffiestop voor je vertrekt
Ten slotte is het ook handig om te bespreken of je onderweg een koffiestop maakt. De ene wielrenner kijkt daar naar uit namelijk, terwijl de ander liever doorfietst.
Maak je een stop en ben je met een grote groep, dan is het ook zeker een aanrader om te laten weten dat je langskomt. Doe je dat niet, dan kan je een café of restaurant soms behoorlijk overvallen.
Het mooist is het natuurlijk om af te spreken op een plek waar fietsers en fietsgroepen meer dan welkom zijn. Bij een fietscafé bijvoorbeeld! Dan weet je ook zeker dat niemand moeite heeft met zoveel geparkeerde fietsen.
Foto’s: Unsplash, In de Kopgroep