Dit moet je weten als je thermokleding koopt

Dit moet je weten als je thermokleding koopt

Zodra het weer flink koud is dan grijpen buitensporters al snel naar thermokleding. In dit artikel lees je waarom én waar je op moet letten als je thermokleding koopt.

De juiste kleding dragen is altijd belangrijk wanneer je gaat fietsen, maar vooral wanneer het winter is. Het laatste wat je wilt namelijk is kou lijden op de fiets. Of nog erger: onderkoeld raken.

Geen wonder dat je ’s winters daarom op pad gaat in een lekker warm jack, die je beschermt tegen de wind en eventuele neerslag. Maar het begint allemaal met een goede eerste laag. Een ‘base layer’ die je zweet opvangt. 

Ook in de winter transpireer je namelijk tijdens het sporten, zelfs al is het koud. En dat zweet kan je behoorlijk doen afkoelen, als je geen goede onderkleding draagt.

Een normaal ondershirt vangt dat zweet goed op, maar op koude winterdagen heb je soms behoefte aan wat warmers. En thermokleding komt dan goed van pas.

Zo werkt thermokleding

Goede thermokleding voert niet alleen heel efficiënt je zweet af, maar isoleert ook heel goed. Een warme luchtlaag tussen de huid en de thermokleding zorgt er daarbij voor dat je warm blijft. 

Thermokleding is vooral bedoeld voor de winterkou, wanneer de temperatuur dicht bij het nulpunt komt, of daaronder. Daarnaast is thermokleding er in verschillende diktes, iets wat je goed in de gaten moet houden als je thermokleding aanschaft. 

De pasvorm van thermokleding

Thermokleding is als een tweede huid en doet het best zijn werk wanneer deze nauw aansluit op je lichaam. De juiste maat kopen is dus erg belangrijk.

Daarnaast hoort thermokleding ook niet te knellen of onaangenaam te zitten. Is dat wel het geval, dan heb je dus een maatje groter nodig. 

De elastische stof waarvan thermokleding is gemaakt zorgt voor een comfortabel gevoel, en maakt het aan- en uittrekken eenvoudiger. 

Thermoshirt met lange mouwen. (Foto: GripGrab)

Hier is thermokleding vaak van gemaakt

Thermokleding is vaak gemaakt van synthetisch materiaal. Deze stof heeft als voordelen dat het vocht snel afvoert, en dat het licht, elastisch en slijtvast is. Ook droogt dit materiaal zeer snel.

Merinowol is tegenwoordig ook heel populair. Niet alleen omdat merinowol een zachte, duurzame stof is, maar ook vanwege zijn zelfreinigende werking. Dankzij die functie gaat je thermokleding veel minder snel stinken. Zelfs wanneer je deze meerdere dagen draagt, zonder te wassen.

Thermokleding zal trouwens nooit volledig van merinowol zijn, aangezien wol zelf niet elastisch is.

Wassen van thermokleding 

Je zult er misschien van opkijken, maar thermokleding slijt vooral door het veelvuldig te wassen. Check dus goed het waslabel en hou je aan de wasinstructies, dan gaat je kleding langer mee. 

Enkele algemene tips: gebruik geen wasverzachter en geen droger, was de kleding op lage temperaturen, en was de kleding zo snel mogelijk na het sporten. Dat laatste voorkomt dat nare geurtjes zich kunnen gaan hechten aan de kleding.  

Bij wol heb je daar minder snel last van, maar kleding van wol heeft juist weer het nadeel dat het zijn zelfreinigende werking verliest als je het vaak wast. 

Afbeelding bij intro: Pexels