‘Over gewone jongens worden geen boeken geschreven’ zei zijn mentor Erik Dekker ooit. Het is de reden voor Stef Clement om ja te zeggen op de vraag van schrijver Thomas Olsthoorn, of hij wellicht wil meewerken aan een biografie. Een half jaar na zijn noodgedwongen afscheid als wielrenner is er het boek Anders over zijn carrière en privéleven.
Clement is viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden. Maar zijn hoogtepunt is een bronzen plak tijdens het WK tijdrijden in 2007. In 2018 kwam er onverwachts een einde aan zijn carrière, wegens rugklachten die hem bijna het gehele seizoen aan de kant hielden. En dat terwijl hij nog twee jaar wilde genieten van ‘het mooiste vak dat er is’.
Stef Clement mag dan geen kopman zijn geweest, een bijzondere renner was hij wel. Een harde werker ook, met een goede tijdrit in zijn benen. Volgens eigen zeggen een Brabantse jongen zonder buitensporig gedrag. Moeilijk voor zichzelf, en dus ook voor anderen.
Clement steekt zijn mening niet weg. De opschudding die hij een maand geleden veroorzaakte in een podcast van de NOS, is wat dat betreft exemplarisch. De Brabander was verbaasd dat niemand vraagtekens stelde bij de prestaties van Primoz Roglic. Het was een eerlijke, uitgesproken analyse. Ongemakkelijk? Dat ook, wanneer je nog werkt voor dezelfde werkgever als de Sloveen.
De oud-renner heeft nooit een blad voor mond genomen. In het boek zegt hij daarover: Ik probeer altijd respectvol over iedereen te praten, maar ik zeg wel wat ik vind. Eerlijk is Clement zeker. Ook wanneer hij vertelt over het tekort schieten voor zijn gezin, wat uiteindelijk lijdt tot een breuk met zijn vrouw. Eerlijk ook, als het gaat over doping. Hij heeft er nooit aan meegedaan, maar is ook blij dat het nooit op zijn pad kwam.
Het is bijzonder om te lezen hoe de renner vanaf zijn debuut jaagt op erkenning, met een ongekende drive om ergens goed in te zijn. Sprekend is het voorbeeld, waarbij Clement vertelt dat hij drie weken alleen op een Zwitserse berg zat. Trainend als een Rocky Balboa, bivakkerend in een klein meteo-station, ploeterend door de sneeuw.
Mooie anekdotes over zijn eerste jaren als wielrenner zijn er ook. Hoe hij ondanks zijn babbels een plekje tussen de ‘ideale schoonzonen’ van het Rabobank-beloftenteam veroverde. En hoe de ervaren Erik Dekker hem eens goed het vuur aan de schenen legde tijdens hun eerste gezamenlijke training.
‘Anders’ geeft naast de mooie kanten, goed de keerzijden weer van Clements profbestaan. De frustraties, wanneer hij sukkelt met pijnklachten aan zijn voet, maar er medisch niks aan de hand lijkt. Maar ook het verdriet, wanneer zijn beste vriend John overlijdt. Verdriet dat hij tot op heden voelt.
Het verhaal over Clement is er een zonder schokkende onthullingen, die ook niet nodig zijn om geboeid te blijven lezen.
Het onverwachte en noodgedwongen einde aan Clements carrière geeft het boek, dat dan nog in wording is, een extra lading. Het maakt dat de renner eindelijk zijn oogkleppen af kan doen, maar ook dat hij in een niet te vermijden zwart gat terecht komt. Wat volgt is een zoektocht naar het ‘gewone leven’.
Interessant is het, hoe Clement met nieuwe inzichten terugblikt op zijn carrière. Beseffend dat hij vaak zelf zijn grootste tegenstander was. Met een nieuwe visie over topsport en het leven: ‘Ik geloof dat je pas gelukkig wordt als je een gezonde balans weet te vinden.’
Stef Clement – Anders
Auteur: Thomas Olsthoorn
Uitgever: Kosmos Uitgevers
9789021573250
juni 2019
Paperback
240 pagina’s
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.