Alles wat je moet weten over SPD-SL-schoenplaatjes

Alles wat je moet weten over SPD-SL-schoenplaatjes

Veel wielrenners maken gebruik van SPD-SL-schoenplaatjes. Maar waar staan de kleuren voor, en wanneer moet je ze eigenlijk vervangen? Alles wat je moet weten over deze schoenplaatjes van Shimano, lees je in dit artikel.

Natuurlijk zijn er veel meer merken pedalen en schoenplaatjes. Maar wanneer je er op gaat letten, dan zul je vooral het SPD-SL-systeem tegenkomen bij wielrenners.

Dit systeem is bij uitstek geschikt voor de racefiets. Je kunt er goed je kracht mee overbrengen, en dankzij het grotere formaat zijn ze erg stabiel. 

Ga je ‘offroad’ dan zijn deze pedalen niet heel handig. Vooral wanneer je vaker voet aan de grond zet. De modder blijft gemakkelijk aan je schoenplaatjes zitten en dat maakt het vaak lastig om weer in te klikken. 

Wat betekenen de kleuren van de SPD-SL-schoenplaatjes?

SPD-SL-schoenplaatjes zijn er in drie kleuren: geel, blauw en rood. Die kleuren zijn niet bedacht zodat ze leuk matchen met je outfit, maar ze geven aan hoeveel speling je hebt met je voeten.

Bij de gele schoenplaatjes is die speling 6 graden, bij de blauwe 2 graden, en bij de rode plaatjes is er geen enkele draaibeweging mogelijk.

Dat laatste is een voordeel als je zo hard en efficiënt mogelijk wilt trappen. Er gaat hierdoor namelijk geen energie verloren bij je trapbeweging. Maar ga je voor rode schoenplaatjes, dan is een nauwkeurige afstelling ook heel belangrijk. De kans op (knie)klachten is anders aanwezig.

De meeste wielrenners kiezen daarom voor gele schoenplaatjes. De afstelling luistert wat minder nauw, en de kans op irritatie is veel kleiner. De blauwe schoenplaatjes zitten daar precies tussenin. Je hebt minder speling dus, maar nog wel enigszins. 

SPD-SL-schoenplaatjes

In bijgaande afbeelding van Shimano zie je dat het rotatiepunt bij de gele en blauwe schoenplaatjes ook net wat anders is. Bij de gele plaatjes zit dat punt meer centraal, bij de blauwe plaatjes zit het rotatiepunt meer aan de voorkant.

Hoe lang gaan de SPD-SL-schoenplaatjes mee?

Hoe lang SPD-SL-schoenplaatjes meegaan hangt in sterke mate af van hoe je ze gebruikt. Loop je er veel op bijvoorbeeld, dan slijten ze uiteraard veel sneller. 

Wanneer je ze regelmatig checkt op slijtage, dan zie je vanzelf wanneer het tijd is om ze te vervangen. Maar die slijtgage zie je niet alleen, die voel je uiteraard ook.

versleten SPD-SL-schoenplaatje

Hoe voel je dat het tijd is voor nieuwe SPD-SL-schoenplaatjes?

Zijn je SPD-SL-schoenplaatjes versleten, dan merk je dat vooral goed bij het in- en uitklikken. Dat gaat dan lastiger, of juist veel gemakkelijker. En daarnaast zul je waarschijnlijk merken dat er veel meer speling is als je vastzit aan je pedalen.

Twijfel je of ze nog in orde zijn, dan kun je dat ook eenvoudig zien gelukkig.

Hoe zie je dat SPD-SL-schoenplaatjes versleten zijn?

Als SPD-SL-schoenplaatjes versleten zijn, dan kun je dat ook zien. Aan de voorkant van de plaatjes wordt het zwarte deel dan zichtbaar. Aan de achterzijde zijn ze versleten wanneer het gekleurde deel is afgesleten tot aan de indicatiestreepjes. Zie ook bijgaande afbeelding ter verduidelijking.

SPD-SL-schoenplaatjes

Wat je ook doet, wacht in ieder geval niet te lang met het vervangen van je SPD-SL-schoenplaatjes. Het laatste wat je wilt namelijk is dat je voet onverwachts uit je pedaal schiet. Of juist dat het uitklikken lastig gaat.

Het positioneren en vastmaken van schoenplaatjes 

De SPD-SL-schoenplaatjes maak je met drie boutjes vast aan je schoenen. Vet deze boutjes eerst even in voordat je de schoenplaatjes vastschroeft. Hierdoor krijg je ze gemakkelijker weer los wanneer het tijd is om de plaatjes te vervangen. 

Je plaatst de schoenplaatjes onder de bal van je voet, daar waar je de meeste kracht kunt zetten op de pedalen. 

In het volgende filmpje zie je goed hoe je de exacte positie het beste bepaalt.

Twijfel je over de voor jou juiste positie van de schoenplaatjes, dan kun je ook advies vragen aan een specialist natuurlijk. Bij een gespecialiseerde fietsenmaker vind je vaak een bikefitter die je daar bij kant helpen. En als je al kampt met klachten, dan is dat sowieso een aanrader.

Oude schoenplaatjes vervangen

Ga je je oude schoenplaatjes vervangen? Check dan eerst goed de positie van je oude schoenplaatjes, voor je ze eraf haalt. Dan weet je namelijk op welke positie de nieuwe plaatjes moeten komen. 

Een handig hulpmiddel is het aanbrengen van een paar stukjes tape rond je oude schoenplaatjes voor je ze verwijdert. Een stift gebruiken en daarmee een lijn tekenen rondom de oude plaatjes kan natuurlijk ook.

Foto’s: In de Kopgroep / Afbeeldingen: Shimano