Een prof kan al lang niet meer zonder snelpak. Maar is het ook voor jou een logische keuze?
Een aerodynamische outfit uit één stuk, zo zou je een snelpak heel kort kunnen omschrijven. Oftewel een fietspak dat is gemaakt om de hoogste snelheden te bereiken, zonder flapperend textiel dat in de weg zit.
Voor de profs is het dragen van een snelpak vaak een logische keuze. Maar zou je als amateur ook voor een snelpak moeten gaan?
Dat hangt ten eerste af van je persoonlijke voorkeur natuurlijk. Maar ook zal het veel uitmaken wat voor type renner je bent. Fiets je enkel rustige rondjes om van de natuur te genieten, dan ligt een snelpak niet zo voor de hand. Maar ga je daarentegen graag de competitie aan, dan is een snelpak al snel van meerwaarde.
Twijfel jij nog over een snelpak? Check hier dan wat de grootste voor- en nadelen zijn.
Voordelen
Snelheid
Het grootste voordeel van een snelpak ken je hoogstwaarschijnlijk al lang. Geen shirt dat wappert in de wind, en geen overbodig textiel dat in de weg zit. Een snelpak zit (als het goed is) als gegoten en dat bespaart je energie. En dus ben je wat sneller. Ja, zelfs wanneer je minder hard trapt dan levert een snelpak nog veel voordeel op. De nodige tests hebben dan uitgewezen. Eén zo’n test zie je in het filmpje hieronder.
Comfort
Minder luchtweerstand is dus een groot voordeel, maar ook het comfort dat je ervaart op de fiets is een pluspunt. Met een snelpak heb je geen shirt dat kan optrekken en er zijn geen bretels die op je schouders drukken. De dunne stof van het bovendeel geeft je daarnaast heel veel bewegingsvrijheid.
Nadelen
Uiteraard heeft een snelpak ook zijn nadelen, die je niet over het hoofd wilt zien als je een snelpak overweegt.
Koud in de winter
Als het in de winter koud is, dan heb je aan een snelpak soms niet voldoende. En trek je om die reden extra kleding aan, dan gaat het nut van een snelpak uiteraard al snel verloren.
Voor de koudere maanden kun je ook een thermo-snelpak kopen, maar zelfs zo’n pak houdt je maar tot op zekere hoogte warm.
Weinig verhullend
Een goed snelpak voelt als een tweede huid. Maar een snelpak verhult daardoor ook bijna niks, in tegenstelling tot een wat ruimer fietsshirt. Om die reden is een snelpak misschien wat confronterend. Vooral als je voelt dat je nog wat ‘winterkilo’s’ kwijt moet.
Overdressed
Een snelpak kun je in principe tijdens iedere rit dragen, maar in sommige gevallen kom je dan wel wat overdressed over. Tijdens een rustig clubritje bijvoorbeeld. Tenzij je van zo’n koffierondje stiekem een tijdrit wilt maken natuurlijk… En je zal begrijpen dat het effect nog wat extremer is zodra je van de fiets stapt.
Minder opbergruimte
De meeste snelpakken hebben vakjes op de achterzijde, maar dit zijn er vaak maar twee. Je hebt dus minder ruimte dan bij een normaal wielershirt. Tijdens een criterium of tijdrit niet zo’n groot probleem waarschijnlijk, maar tijdens een langere rit moet je daar rekening mee houden.
Je begrijpt het, een snelpak heeft ook z’n beperkingen. Al zullen die je weinig doen waarschijnlijk als jij regelmatig de competitie aangaat. Dan wil je watts besparen. Dat kan op meerdere manieren, maar een snelpak draagt daar zeker in grote mate aan mee.
Wat anders dan een trisuit
Ga je op zoek naar een snelpak, let er dan goed op of het een pak is voor op de fiets. Trisuits (bedoeld voor een triatlon) zijn bijna identiek, maar hebben een kleinere zeem. De reden hiervoor is dat een trisuit ook wordt gebruikt om in te zwemmen en hardlopen, waarbij een grote zeem onhandig is.
Prijs
Snelpakken zijn er uiteraard in iedere prijsklasse en kwaliteit. Toch is een goed snelpak meestal niet goedkoop. Maar als je nagaat dat je eigenlijk een broek en shirt ineen koopt dan valt de prijs (vaak) wel weer wat mee.
Ga je voor een snelpak, let dan tenslotte ook goed op de maat. Een snelpak dat aan alle kanten lubbert maakt je immers niet sneller, maar je wilt ook nog goed adem kunnen halen.
Meerdere maten proberen is daarom een aanrader. Of de maat goed is kun je het beste controleren op je fiets, of door een fietshouding aan te nemen.
Foto: Garry Neesam (Unsplash)