Een herstelrondje is alleen maar effectief wanneer je het rustig aan doet. Klinkt logisch wellicht, maar toch fietsen we tijdens een herstelrondje vaak te hard. Wil jij dat voorkomen? Dan is het slim om te letten op een aantal belangrijke signalen.
Als je veel fietst, dan zijn herstelritjes heel erg nuttig. Tijdens zo’n rondje geef je je lichaam namelijk de tijd om alle spierschade te repareren, én om sterker terug te komen.
Hoe dat werkt? Tijdens je hersteltraining stroomt er meer bloed naar je spieren. En via dat bloed komen belangrijke voedingsstoffen in je spieren terecht, terwijl afvalstoffen eenvoudiger worden afgegeven.
Herstelrondjes zijn vooral effectief vlak na of voor een intensieve training of wedstrijd. Je voorkomt er bovendien mee dat je volledig stilvalt. En dat heeft als voordeel dat je lichaam gemakkelijker de draad weer oppakt als je weer stevig aan de bak moet.
Het enige probleem met herstelrondjes is dat je al snel te hard fietst. En uiteraard gaat het effect van zo’n rondje dan verloren. Wil je weten of jij wel goed bezig bent? Deze signalen vertellen je dat je het juiste tempo te pakken hebt.
1. Je kan met gemak nog een gesprek voeren
Tijdens een herstelrondje moet het je geen enkele moeite kosten om een gesprek te voeren. Zelfs niet als de wind flink tegen staat, of als de weg even omhoog loopt. Je ademhaling is op ieder moment rustig.
2. Het voelt alsof je geen inspanning doet
Je bent aan het fietsen, maar het kost je totaal geen energie. Tenminste, zo voelt het. Natuurlijk verbrand je wel calorieën, maar je doet er geen enkele moeite voor.
3. Je hartslag ligt rond 60 à 70 procent van je maximum
Heb je een hartslagmeter? Hou je hartslag tijdens een herstelrondje dan op zo’n 60 tot 70 procent van je maximum hartslag. Je bent op dat moment aan het trainen in zone 1, oftewel in het meest rustige tempo.
4. Je bent voor je het weet alweer terug
Een herstelrondje is vooral effectief als je hem kort houdt. Een half uur tot een uur is prima, en lang zat. Voor je het weet ben je dus weer terug. Daardoor voelt het misschien als vrij nutteloos, maar dat is het uiteraard niet.
5. Je voelt je uitgerust bij terugkomst
Wanneer je weer afstapt, dan voelt het eigenlijk alsof je niks gedaan hebt. Dat voelt misschien een beetje raar en onbevredigend, maar je bent juist heel goed bezig.
Nog een tip
Natuurlijk kun je een herstelrondje maken met anderen. Maar hou dan wel in de gaten dat je echt een rustig tempo fietst. En laat je niet verleiden om harder te gaan fietsen. Als je dat lastig vindt, dan is het beter om je herstelrit alleen te doen.
Vind je dat saai? Denk dan maar zo: je bent zo weer thuis, en ondertussen heel effectief bezig geweest.
Foto: Coen van de Broek