Op deze manier voorkom je dat een fietsketting roest

Op deze manier voorkom je dat een fietsketting roest

fietsketting

Roest op je ketting ontstaat in de winter sneller dan je denkt, zelfs als je regelmatig fietst. Vervelend uiteraard, maar je kunt het ook heel goed voorkomen. Met slechts een paar minuten van je tijd.

Roest mag dan een natuurlijk verschijnsel zijn, je gruwelt er ongetwijfeld van zodra je het op je fiets ontdekt. Dat roest snel ontstaat in de winter, is niet zo gek. Het enige wat je namelijk nodig hebt voor dit proces, is ijzer en zuurstof, in combinatie met vocht.

Helaas hoeft je fiets er ook niet weken of maanden voor in een vochtige berging te staan voordat er roest optreedt. Binnen enkele dagen kan het oxidatieproces al zichtbaar zijn. En wellicht dat je daar zelf inmiddels alles van weet.

Voorkomen

Een klein beetje roest kun je nog prima verwijderen, maar liever voorkom je uiteraard dat het ontstaat. En gelukkig is dat ook goed te doen, met de juiste verzorging aan je fiets. Timing is daarbij wel heel belangrijk. Want na je rit heeft je fiets volop je aandacht nodig. Vooral in de winter.

Meteen je fiets schoonmaken voordat je hem wegzet is dus heel belangrijk. Is je ketting vies, dan zul je deze ook moeten reinigen. Voor het schoonmaken van je ketting heb je een ontvetter nodig en een borstel, maar je kunt ook een speciaal apparaatje gebruiken zoals deze

Vergeet na het afspoelen van je fiets niet om je ketting ook weer droog te maken met een doek. Je ketting opnieuw smeren is ook een belangrijke handeling, om je ketting te beschermen. Smeermiddel werkt namelijk als een beschermingslaag voor je ketting, en zonder deze laag begint het oxidatieproces veel sneller.

Natuurlijk zijn al deze stappen niet altijd nodig. In de zomer bijvoorbeeld zullen er soms weken voorbij gaan zonder dat je ketting echt vies wordt.

Niet overdrijven

Uiteraard moet je het smeren van je ketting niet gaan overdrijven. Teveel olie trekt alleen maar onnodig veel vuil aan. Zorg er na het smeren dus voor dat je alle overtollige olie van de ketting verwijdert met een droge doek. Dit is een stap die vaak wordt vergeten.

Je ketting schoonmaken, droogmaken en smeren kost je gelukkig maar een paar minuutjes. Zeker wanneer je er bedreven in raakt. 

Er is trouwens nog een reden om je ketting onmiddellijk weer te smeren. Dat zorgt er namelijk voor dat de olie goed kan intrekken, voor je weer een volgend rondje gaat maken. 

Pekel

Helaas moet je in de winter ook nog rekening houden met pekel. Dat goedje laat een ketting nog sneller roesten. Is er gestrooid vanwege gladheid, dan is het dus nog belangrijker om je fiets meteen schoon te maken.

Investeren in een goede ketting loont ook nog trouwens. Een goedkope ketting roest gemiddeld sneller namelijk dan een duurdere ketting. Simpelweg door de kwaliteit van het materiaal. 

Roestvorming heeft dus niks te maken met hoe oud je ketting is. Zelfs op een nieuwe ketting kan heel snel roest ontstaan.

Tot slot is het uiteraard belangrijk waar je de fiets opbergt. Als dat niet ergens in huis is, zorg dan in ieder geval dat je een droge plek kiest om roestvorming nog minder kans te geven.

Foto: Taylor Smith