Review: de camerariem van Rille

Review: de camerariem van Rille

Rille camerariem

Is de camerariem van Rille inderdaad de perfecte oplossing als je graag fietst met een wat grotere camera? Ik ging het testen tijdens een aantal ritjes, en in deze review lees je mijn ervaring.

Dat wielrennen en fotograferen ontzettend goed samengaan, weet jij waarschijnlijk al lang als je beide tot je hobby’s rekent. Je komt tijdens het fietsen tenslotte op de mooiste plekken. En natuurlijk wil je die – als het uitkomt – vastleggen met je camera.

Uiteraard kun je dan je smartphone gebruiken. Die maakt tegenwoordig hele behoorlijke foto’s gelukkig. Voordeel daarbij is dat je hem gemakkelijk opbergt tussendoor. Maar wanneer je meer verlangt van je foto’s, dan schiet zo’n telefoonfoto toch vaak wat tekort.

Ben je echt gek van fotograferen, dan neem je waarschijnlijk liever een betere (en grotere) camera mee. Niet tijdens ieder ritje wellicht, maar op de dagen dat je daar zin in hebt.

Dat geeft je wel meteen een uitdaging, want op een zwiepende camera op je rug zit je natuurlijk niet te wachten. En ook niet op een camera die je telkens uit een tas moet halen, op het moment dat je wat ziet.

Rille camerariem

Stabilisator

De camerariem van Rille klinkt daarom als een uitkomst. Het korte riempje werkt namelijk als een stabilisator, die je combineert met je normale camerariem. Waardoor je camera voortaan netjes op je rug blijft zitten.

Natuurlijk is dat de theorie, en was het zaak voor mij om dit mooie uitgangspunt eens te testen. Waarbij ik niet alleen heel nieuwsgierig was of de camera goed blijft zitten. Maar ook of de camera gemakkelijk te bedienen is, zonder poespas. 

En uiteraard was ik ook benieuwd of het nou echt leuk is als je op deze manier een langere tijd met een camera op je rug fietst.

Bevestiging

Het riempje van Rille bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke delen. Het ene deel maak je vast aan de body van je camera, terwijl je het andere eind bevestigt aan je normale camerariem. Beide helften klik je vervolgens eenvoudig aan elkaar, wanneer je gaat fietsen.

Dankzij het simpele instructiefilmpje op de website hoef je zelf gelukkig geen seconde na te denken hoe dat precies in zijn werk gaat. 

Rille camerariem

Het riempje dat je vastmaakt aan je bestaande camerariem is ook nog eens eenvoudig af te stellen op de breedte van je camerariem, waardoor alles zo min mogelijk schuift. In mijn geval extra handig, want de systeemcamera die ik gebruik voor deze test, heeft een wat smallere draagriem.  

De bevestiging is dus simpel en solide. De hoogste tijd om de Rille camerariem te gaan testen tijdens een fietstochtje. 

Onderweg

Waar ik van te voren een beetje huiverig voor ben is dat de camera alsnog naar links of rechts schuift onderweg. Maar daar is gelukkig in zijn geheel geen sprake van. Zelfs niet wanneer ik een paar keer uit het zadel kom om aan te zetten. En ook niet in een bocht. De camera blijft keurig op mijn rug liggen, zoals een rugzak dat zou doen.

Je camera op een handige manier meenemen is één ding, je wil hem ook gemakkelijk kunnen grijpen uiteraard, om foto’s te maken.

Ik moet zeggen dat de magneetsluiting wat dat betreft erg fijn werkt. De twee delen van de riem koppel je eenvoudig los, en dat kan zelfs met één hand. Daarna grijp je de camera van je rug, en je bent klaar om foto’s te nemen.

Voor veelvuldig gebruik?

Als ik voorheen een wielrenner zag met een camera op zijn of haar rug, dan vroeg ik me wel eens af hoe relaxed dat nou eigenlijk is. Dankzij de camerariem van Rille heb ik dat nu zelf ervaren. Prima te doen eigenlijk! 

De tweede keer voelt zelfs nog wat beter dan de eerste keer, wat misschien ook aangeeft dat je er zelf ook aan moet wennen.

Rille camerariem

Specifieke rondjes

Ondanks het gemak blijf je natuurlijk met wat gewicht op je rug rondfietsen. Vergeten dat je met een camera rondfietst doe je dus niet zo snel. Maar mijn inschatting is nu dat ik in de toekomst heel wat ritjes met mijn camera zal gaan maken. Specifieke rondjes waarbij ik als doel heb om ook echt te gaan fotograferen. Op een mooie ochtend of avond bijvoorbeeld, of op een speciale lokatie. 

Zomaar m’n camera meenemen omdat je ‘altijd wat kunt tegenkomen’ zie ik dus niet zo snel gebeuren.

Hoe dan ook ben ik erg blij met deze camerariem van Rille. Hij voldoet ruimschoots aan mijn verwachting, en dankzij deze riem zal ik veel vaker een camera meenemen.

Duurzaamheid

Over de duurzaamheid van deze riem kan ik natuurlijk nog weinig zeggen. Wel is het interessant om te weten dat het product gemaakt is van materialen uit de zeilindustrie. Waardoor de riem volgens Rille zelf bestand is tegen regen en zout. 

Nou hoop ik hem weinig te testen in de regen, maar dat hij goed bestand is tegen zweterige ritjes is uiteraard van meerwaarde.

Ook leuk om te weten: de riem is handgemaakt, en wordt vervaardigd in Duitsland. De prijs is op het moment van schrijven 39,90 euro.

Meer informatie over deze camerariem vind je uiteraard op de website van Rille.

Foto’s: In de Kopgroep en Rille