Getest: de HideMyBell Raceday

Getest: de HideMyBell Raceday

HideMyBell Raceday

Dat een fietsbel ontzettend handig is, behoeft natuurlijk geen uitleg. Toch is het gemiddelde belletje bepaald geen sierraad voor je racefiets. Herkenbaar? Gelukkig is er tegenwoordig een knappe fietsbel te krijgen, die daar slim mee omgaat: de HideMyBell van CloseTheGap.  

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Een fietsbel die verstopt zit onder je fietscomputer, en die je er ook nog eens af kan halen zonder veel gedoe, wanneer je een wedstrijd hebt. Toch is dat precies wat de HideMyBell Raceday zo bijzonder maakt. 

Alle reden dus om deze stuurhouder en fietsbel ineen van CloseTheGap eens goed te testen. Hoe handig is hij in het gebruik?

Reinventing bike parts is de slogan van CloseTheGap. Het bedrijf ontwerpt dan ook al jaren innovatieve fietsaccessoires, die men in eigen huis ontwikkelt en test. Met succes, want vanaf komend seizoen gaat CloseTheGap zelfs een samenwerking aan met Team Jumbo-Visma. Grote kans dus dat je de HideMyBell het komende jaar op het stuur ziet van Tom Dumoulin en Wout van Aert.

HideMyBell Raceday

Innovaties

Aan welke innovaties je nog meer moet denken? In het assortiment vind je bijvoorbeeld ook een spatbord met een achterlamp, een achteruitkijkspiegeltje voor aan je stuur, en een paar ergonomische handgrepen voor de mountainbike.

De HideMyBell bestaat al een tijdje, maar de Raceday versie van deze test is nog behoorlijk nieuw. Die heeft als extra feature dat je de bel van je stuur kan halen, zonder het houdertje los te schroeven. Handig voor als je regelmatig een wedstrijd rijdt, want dan kun je een bel natuurlijk wel missen. 

Wat de HideMyBell extra bijzonder maakt is dat je aan de onderkant ook nog eens een GoPro of fietslicht kunt bevestigen. Daarvoor heb je een aparte adapter nodig, die los verkrijgbaar is. Dat maakt deze houder op je stuur dus multifunctioneel.

HideMyBell Raceday
HideMyBell Raceday

Montage

De HideMyBell Raceday komt met een hele beknopte gebruikshandleiding. Dat is mooi, maar eigenlijk spreekt alles behoorlijk voor zichzelf. Wel is het handig om even te checken hoe ver je het houdertje maximaal kunt vastschroeven, aangezien je de boel niet kapot wilt draaien.

Binnen de kortste keren zit hij dus op je stuur bevestigd. Tenminste, als je een Garmin hebt, want die adapter zit standaard vastgeschroefd op het houdertje. Heb je een andere fietscomputer, dan moet je nog even een adapter wisselen.

Adapters

De drie adapters die je standaard krijgt bij de HideMyBell zijn gemaakt voor Garmin, Sigma ROX, Wahoo, Bryton en Lezyne. Heb je een Polar of Mio fietscomputer, dan moet je zelf nog een extra adapter bestellen.

Koop je een HideMyBell Raceday, dan moet er trouwens goed op letten dat je het juiste houdertje koopt voor jouw fiets. In totaal zijn er vijf verschillende uitvoeringen namelijk, die allen geschikt zijn voor een ander type stuur.

De houder zelf is gemaakt van UD carbon composiet. Logischerwijze maakt hem dat niet alleen heel stijf, maar ook superlicht. Inclusief de bel weegt het houdertje 37 gram.  

HideMyBell Raceday

Gebruik

Nu de bel gemonteerd zit is het tijd om op pad te gaan. De Garmin klikt stevig in de houder en de bel klinkt helder. Ready to go dus. Onderweg blijkt dat het geluid van de bel eigenlijk prima is, maar je moet hem wel even goed weten te raken. Dat is niet zo heel moeilijk trouwens, maar als je ’s winters dikke handschoenen draagt dan moet je net even wat beter je best doen.

Het fijne is dat je handpalm in principe gewoon op je stuur kan blijven rusten, terwijl je de bel bedient. 

Volgens de bijgeleverde beschrijving produceert de bel een geluid van 85 decibel op 5 meter afstand. Met een simpele app op je telefoon kun je dat zelf ook even testen natuurlijk. Hou je de bel heel dichtbij, dan meet de app zo’n 100 decibel. Al met al een heel gemiddeld volume voor een fietsbel. 

Het verwijderen van de fietsbel blijkt trouwens een eenvoudig klusje. Door het lipje aan de zijkant in te drukken wip je de bel eenvoudig los. Ook het vastklikken van de bel is kinderspel en vraagt weinig kracht. Niks rammelt verder, en de bel geeft een heel solide gevoel.

HideMyBell Raceday

Conclusie

Gelukkig kun je op de Nederlandse fietspaden prima testen hoe een fietsbel bevalt. Aan verkeer geen gebrek namelijk, en telkens weer is één keer bellen voldoende om de ruimte te krijgen om in te halen.

De bel voelt ten eerste stevig en solide. En verder is het natuurlijk enorm fijn dat deze HideMyBell Raceday geen afbreuk doet aan je fiets. Evengoed hoef je geen capriolen uit te halen om het belletje te laten rinkelen. Zelfs wanneer je de bel er even afhaalt, dan is dat geen gedoe. 

Conclusie: een fraaie, doordachte bel dus van CloseTheGap, die je heel flexibel maakt. En een oplossing voor iedereen die zich altijd stoorde aan een lelijke bel op zijn racefiets.

Zo’n geavanceerde bel en houder ineen heeft natuurlijk zijn prijs. In het geval van de Raceday is dat 60 euro. Als je liever een wat goedkopere oplossing hebt, dan is er ook al een HideMyBell voor de helft van dat bedrag. Het grote verschil is dat je de bel dan niet van het houdertje kunt halen.

Mocht je interesse hebben, dan is de HideMyBell Raceday onder meer hier verkrijgbaar.