Racefietsen zijn er in heel veel prijsklassen, en kwalitatief verschillen deze fietsen behoorlijk van elkaar. Wat is dus een wijze investering als je een racefiets zoekt?
Helaas is dat een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Een goede racefiets is namelijk vooral een fiets waar je graag op fietst. En een fiets die aansluit bij het gebruik dat je voor ogen hebt. Dat kan een racefiets van 500 euro zijn, maar ook een fiets van 5.000 euro.
Vanwaar die grote prijsverschillen?
Over het algemeen geldt, hoe duurder een racefiets, hoe lichter en stijver deze is. Daarnaast is een duurdere racefiets voorzien van kwalitatief betere onderdelen. De vraag is dus vooral waar je genoegen mee neemt, en wat je plannen zijn. Maar er is nog een factor waar je rekening mee wilt houden.
De afnemende meeropbrengst
Ook voor racefietsen geldt de bekende regel: hoe meer je uitgeeft, hoe meer je daar voor krijgt. Maar bij racefietsen is er ook sprake van een afnemende meeropbrengst. Oftewel, de voordelen van een duurdere fiets worden steeds wat kleiner, naar gelang de prijs stijgt.
Zo zul je het direct voelen of je op een racefiets zit van 500 of 2.000 euro. En het verschil tussen een fiets van 2.000 en 5.000 euro ervaar je waarschijnlijk ook nog, maar al veel subtieler. Maar ga je het nog merken of je op een fiets van 5.000 of 15.000 euro zit? Die kans is klein.
Om die reden is het eigenlijk zonde om voor een fiets te gaan in het allerhoogste segment. Tenzij je prof bent natuurlijk, of over een enorm budget beschikt en gewoon graag op het beste van het beste rijdt.
Wat voor racefiets je krijgt in iedere prijsklasse
Voor een beter inzicht in wat je krijgt voor ieder budget, is hier is een handig overzicht.
Racefietsen van minder dan 700 euro
Een racefiets in deze prijsklasse is vaak zo goedkoop mogelijk gemaakt. De gebruikte onderdelen slijten daardoor ook sneller. Dat maakt deze fietsen wat minder geschikt als je grote plannen hebt en wekelijks flink wat kilometers wilt gaan maken. Het zijn vaak wel goede fietsen om rustig kennis te maken met de sport.
Deze fietsen zijn doorgaans van aluminium, en voorzien van velgremmen of mechanische schijfremmen. In vergelijking met veel duurdere fietsen zal het schakelen wat grof aanvoelen. De remkracht is doorgaans ook minder dan bij een fiets in een hoger segment. Fietsen voor deze prijs zijn daarnaast ook een stukje zwaarder.
Is dit het budget waar je aan vastzit, dan is het zeker de moeite om een tweedehands racefiets te overwegen. Het voordeel daarvan is dat je dan met wat geluk een kwalitatief betere fiets vindt voor dezelfde prijs.
Racefietsen van 700 tot 2.000 euro
Veel beginnende wielrenners kopen een racefiets van ongeveer dit budget. Maar ook als je al wat langer fietst, dan kun je hier een prima fiets aan hebben. Meestal zijn deze racefietsen van aluminum, en voorzien van wat zwaardere, maar zeer betrouwbare onderdelen met een lange levensduur.
Fietsen in dit segment hebben meestal schijfremmen. Let er wel op of het gaat om mechanische of hydraulische schijfremmen. De mechanische variant is goedkoper en remt een stuk minder krachtig.
De aandrijfonderdelen op deze fietsen zijn vaak van Shimano, maar wel in het goedkopere segment: Sora, Tiagra of 105. Degelijk materiaal dat doet wat het moet doen, maar niet het lichtste van het lichtste.
Racefietsen van 2.000 tot 4.000 euro
Is wielrennen een belangrijke hobby voor je, en heb je het budget, dan is de kans groot dat je een racefiets aanschaft in deze prijsklasse.
Racefiets in dit segment hebben vaak een frame van carbon. Het ontwerp van deze frames is vaak gelijk aan de frames van duurdere fietsen, met het verschil dat vaak een goedkoper type carbon is gebruikt. Het resultaat hiervan is een iets zwaarder gewicht.
Fietsen in dit segment zijn doorgaans voorzien van hydraulische schijfremmen, die krachtig remmen. Steeds vaker is het schakelsysteem bij deze fietsen elektronisch. Dat maakt het schakelen ontzettend soepel en nauwkeurig. De aandrijfonderdelen zijn vaak midrange: Shimano 105 of Ultegra bijvoorbeeld, of SRAM Rival of SRAM Force.
Zoek je een fiets in deze prijsklasse, dan heb je ontzettend veel keuze. Ga je fietsen met elkaar vergelijken, let dan niet alleen op het frame en de aandrijfonderdelen, maar ook op de kwaliteit en het gewicht van de wielen. Die wielen zijn meestal vrij standaard, maar de kwaliteit varieert uiteraard.
Racefietsen van 4.000 tot 8.000 euro
Ga je winkelen met dit budget, dan krijg je daar een hele serieuze racefiets voor. Een puur racemonster als je wilt, gebouwd voor de competitie. Ook qua geometrie.
De fietsen van deze topklasse hebben doorgaans een frame van high-end carbon en ook de wielen zijn vaak van carbon. Wat uiteraard een voordeel is qua gewicht en stijfheid.
Hydraulische schrijfremmen en een elektronisch schakelsysteem zijn binnen dit segment de standaard. De aandrijfonderdelen behoren daarnaast tot de hogere range: Shimano Ultegra of SRAM Force bijvoorbeeld. En soms zijn deze fietsen zelfs voorzien van Shimano Dura Ace of SRAM Red, waarmee je het beste van het beste krijgt. Het materiaal waar de profs ook mee fietsen.
Racefietsen van 8.000 euro en meer
Het is flink wat geld, maar racefietsen van 8.000 euro en nog veel meer zijn er ook genoeg. Het zijn vaak de fietsen die je terugziet in het profpeloton. Je krijgt het beste en lichtste materiaal en de nieuwste technologie zit verwerkt in deze fietsen.
De frames zijn gemaakt van het beste en lichtste carbon en ook alle aandrijfonderdelen zijn van de hoogste kwaliteit. Shimano Dura Ace bijvoorbeeld, of SRAM Red. Geef je zoveel uit, dan zijn de wielen uiteraard ook van het hoogste niveau en van het lichtste carbon. Alle kabels zijn bij deze fietsen netjes weggewerkt in het frame.
Ga je hier mee racen, dan kan je je fiets écht niet meer de schuld te geven als het tegenzit. Of het moet het gebrek aan comfort zijn. Want deze racefietsen zijn vooral gemaakt voor topprestaties, met een geometrie en stijfheid die daar bijpast.
Foto bij intro: Oleg Kukharuk (Unsplash)