Verbluft door Pogačars solo? Dit is het absurde record

Verbluft door Pogačars solo? Dit is het absurde record

Op sommige wielrenners staat geen maat. Tadej Pogačar bewees het in de Strade Bianche. Hij ging voor een monstersolo, en reed ogenschijnlijk met twee vingers in de neus naar de finish. Indrukwekkend? Zeker. Kan het nog veel gekker? Dat ook…

Je moet maar de moed hebben (en de benen). Met nog 81 kilometer te gaan zei Tadej Pogačar iedereen vrolijk gedag, om in z’n uppie naar de finish te fietsen. Extra bijzonder: de Sloveen had zijn kunstje van te voren ook nog aangekondigd. 

De sportieve prestatie van Pogy was er desondanks eentje die vrijwel niemand zag aankomen. Een aanvalspoging als deze zie je immers zelden. 

Ja, Chris Froome presteerde het in de Giro van 2018, in die epische koninginnenrit. Ook met nog 80 kilometer te gaan. En Annemiek van Vleuten overtrof dat natuurlijk in Yorkshire in 2019, toen ze na een bizarre solo van 105 kilometer wereldkampioen werd. 

Sporza maakte ook nog een lijstje met de meest indrukwekkende solo’s van de afgelopen 20 jaar, in (semi) klassiekers. De top 5 ziet er zo uit: 

  1. Tadej Pogačar (Strade Bianche, 2024) – 81 km
  2. Philippe Gilbert (Ronde van Vlaanderen, 2017) – 53 km
  3. Dylan van Baarle (Dwars door Vlaanderen, 2021) – 52 km
  4. Tadej Pogačar (Strade Bianche, 2022) – 49 km
  5. Fabian Cancellara (Parijs – Roubaix, 2010) – 46 km

Het bizarre Tour-record van Bourlon

Indrukwekkend waren deze solo’s allemaal. Maar zelfs Pogačar, Froome en Van Vleuten kwamen niet in de buurt van wat Albert Bourlon ooit presteerde.

In etappe 14 van de Tour de France van 1947 reed Bourlon een bizarre solo van maar liefst 253 kilometer. Langer had ook niet gekund, aangezien de etappe van Carcassonne naar Luchon ook 253 kilometer lang was.

Waarschijnlijk had Bourlon de bloemen al ontvangen, toen de rest nog eens kwam opdagen. De winnaar had een voorsprong namelijk van zestien minuten, en dertig seconden…

Als we zijn Wikipedia-pagina mogen geloven, dan was Albert Bourlon allesbehalve een veelwinnaar. Maar 1947 was zeker zijn topjaar. Met naast deze prachtige etappewinst zijn enige andere grote zege, in de eendaagse wedstrijd Paris-Bourges. 

Bronnen: Wikipedia, Sporza, Eurosport – foto: Unsplash