Voormalig Tourwinnaar Lucien van Impe krijgt in 2003 een telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente vraagt hem vraagt voor een etentje in Geraardsbergen. Niks vreemds zul je denken. Ware het niet dat Fuente op dat moment al zeven jaar dood is. Van Impe is verbaasd, maar gaat toch in op het voorstel.
De ontmoeting die volgt, is een merkwaardige. Het heeft er namelijk alle schijn van dat Van Impe daadwerkelijk aan tafel zit met de Spaanse wielercoryfee. Na het etentje zien de twee elkaar nooit weer.
De jaren daarna blijft de ontmoeting bij Van Impe door het hoofd spoken. Had hij daadwerkelijk mosselen gegeten met een doodgewaande man? En hoe was dat in hemelsnaam mogelijk? Had zijn oude rivaal zijn eigen dood in scene gezet? Of is er een leugenaar in het spel?
El Tarangu
Dit jaar, inmiddels zestien jaar later, besluiten sportchroniqueur Filip Osselaer en AudioCollectief SCHIK het mysterie te gaan onderzoeken. Samen duiken ze in het verleden van Fuente, wiens bijnaam El Tarangu is. Een speurtocht, die hen van Geraardsbergen leidt naar Benidorm. En waar onjuiste vermoedens soms zorgen voor een dwaalspoor. Tot slot van rekening moeten de makers ook nog eens afrekenen met leugens uit hun eigen verleden.
Dit alles levert een spannende en originele zesdelige podcast op, waar Derek Bolt van Spoorloos nog een puntje aan zou kunnen zuigen.
Voor iedereen die niet zo bekend is met wielrennen hebben de makers ook nog een korte ‘mansplainer’ toegevoegd. Een grappig lesje wielrenners voor beginners. Ook al is die kennis helemaal niet nodig om te kunnen genieten van de podcast.
Cliffhangers
El Tarangu houdt je zes afleveringen lang in de greep van het mysterie, mede dankzij de slimme cliffhangers aan ieder eind. De uitgave van de VPRO en Sporza kun je nu in zijn geheel beluisteren in je favoriete podcast-app.
Tot slot nog een tip. Ga je beginnen aan de podcast, lees dan niet de beschrijving bij iedere aflevering, en laat je zoveel mogelijk verrassen.
Boek
Meer lezen over het mysterie? De initiatiefnemer, Filip Osselaer, heeft ook een boek geschreven over El Tarangu, met de titel ‘De man die doodging (vervolgens mosselen bestelde, de rekening vroeg en verdween)’. Dat boek is onder andere hier verkrijgbaar.
Afbeelding: Wikipedia