Kijktip: de Afrikaanse droom van NTT Pro Cycling

Kijktip: de Afrikaanse droom van NTT Pro Cycling

Het verhaal van NTT Pro Cycling is er een met heel wat hoogte- en dieptepunten. Maar NTT is veel meer dan alleen een wielerploeg met grote sportieve ambities. Bijgaande nieuwe docu gaat over de lange weg naar de top en het koesteren van een Afrikaanse droom.

Als een Bermudadriehoek werden NTT Pro Cycling en zijn voorlopers wel eens omschreven de afgelopen jaren. Heel wat goede rijders zochten hun heil namelijk bij de Afrikaanse ploeg, waarna nog weinig van ze werd vernomen.

NTT Pro Cycling, voorheen Dimension Data en MTN Qhubeka, is zeker geen veelwinnaar in het peloton. Toch begon het eerste Afrikaanse team dat ooit deelnam aan de Tour de France voortvarend. Met in het eerste jaren van zijn bestaan meteen een overwinning in Milaan San Remo, en heel wat etappeoverwinningen in de Tour.

Maar dat is inmiddels lang geleden. De afgelopen jaren kwam de ploeg van manager Douglas Ryder behoorlijk in een neerwaartse spiraal terecht. Het maakt nog maar eens duidelijk hoe hard sport kan zijn. 

In de docu PEAK maak je het prille succes van dichtbij mee, maar je ziet ook de frustraties van een ploeg die keihard werkt, zonder de resultaten waar men zo vurig op hoopt.

Qhubeka

Je zou door al die tegenslagen haast vergeten dat NTT Pro Cycling ook nog altijd strijdt voor een Afrikaanse droom. De droom van manager Douglas Ryder en zijn team, die geloven dat ze met wielrennen de toekomst van een heel continent kunnen veranderen. 

In de film zie je hoe NTT Pro Cycling zich inzet voor Qhubeka, de non-profitorganisatie die tot nu toe al meer dan 75.000 fietsen doneerde in Afrika, onder het motto ‘bicycles change lives’.

Hopelijk vind de ploeg een nieuwe sponsor volgend jaar, en wie weet kan de film daar aan bijdragen. Het team verdient de weg omhoog, alleen al zodat die Afrikaanse droom niet verloren gaat.

Heb je zin om meer wielerdocumentaires te kijken? Check dan ook dit overzicht.