10 wielerdocumentaires die je nu online kunt kijken

10 wielerdocumentaires die je nu online kunt kijken

Weinig sporten lenen zich zo goed voor een docu als het wielrennen. Het bewijs daarvoor vind je in enkele pareltjes van films, die de afgelopen jaren verschenen. 

Even geen zin om een nieuwe Netflix-serie te bingen, en is er geen koers op tv? Geen probleem, want hier vind je een handig overzicht van de mooiste wielerdocumentaires uit recente jaren, die je nu meteen kunt kijken. Heerlijk relaxed op de bank, of terwijl je een training afwerkt op je fietstrainer.

De Machinekamer van Tom Dumoulin

Wat er allemaal bij komt kijken om een topwielrenner als Tom Dumoulin klaar te stomen voor een grote ronde, zie je in deze wielerdocumentaire van PowNed. De camera’s volgden de Limburger maandenlang in de voorbereiding op de Giro van 2019. Een wedstrijd die zo anders liep dan iedereen had vermoed. Met een knieblessure die zou uitmonden in een rollercoaster in het vervolg van het seizoen.

American Crit

Steve M. Cullen en vijf van zijn vrienden richten in 2017 het team Butcherbox Cycling op, om deel te nemen aan de Amerikaanse crit races op het hoogste niveau. Het team dat bestaat uit ‘college kids and dayjobbers’ is gedoemd om als allerlaatste te eindigen. In de laatste race van het jaar, tijdens de Gateway Cup, zijn ze gebrand om te laten zien dat ze meer in huis hebben dan wat iedereen verwacht.

Thereabouts 1

De broers Angus en Lachlan Morton begonnen enkele jaren geleden hun succesvolle eigen filmreeks Thereabouts, waarin ze hun roadtrips op de fiets op een prachtige wijze vastlegden. In dit eerste deel van de serie reizen ze dwars door Australië. Weg van de gebaande paden in het wielrennen, op zoek naar avontuur.  

Outskirts – The Shadow of the East

Na hun filmserie Thereabouts (zie hierboven) gaan Angus en Lachlan Morton de samenwerking aan met fietskledingmerk Rapha, voor een nieuwe filmserie genaamd Outskirts. In dit laatste deel uit de serie fietsen de broers van Istanboel naar Montenegro. Voor opnieuw een gedenkwaardige trip, door gebieden waar weinig wielrenners ooit zijn gegaan.

Behind the Smile

In deze korte documentaire die je hier onlangs al voorbij zag komen, zie je een bijzonder portret van de sympathieke wielrenner Esteban Chaves. De Colombiaan keert terug naar zijn familie en vrienden in Colombia, en vertelt over de achtbaan die zijn leven tot nu toe is geweest.

Wout! Uit de modder

Wout van Aert maakte dit voorjaar zijn debuut bij Jumbo-Visma. In deze docu van het Belgische VTM volg je Van Aert vanaf zijn eerste momenten bij de ploeg, tot aan het moment dat hij kapot en in tranen neervalt op het gras naast de wielerbaan van Roubaix.  

Nieuwe Helden

Deze wielerdocumentaire is al wat ouder, maar nog steeds bijzonder om terug te kijken. Nieuwe Helden geeft je een unieke kijkje achter de schermen van het Argos-Shimano team, ten tijde van de Tour de France. Geen hotelkamer of teambus blijft gesloten als geluk en frustratie elkaar afwisselen in de wedstrijd van het jaar.

Gerry Knetemann – De dood & de gladiolen

In 1983 botst Gerry Knetemann in Dwars door Vlaanderen in volle koers op een auto. Een beenbreuk en een slagaderlijke bloeding zijn het dramatische gevolg. Even vreest men voor zijn leven. Twee jaar later wint de Kneet de Amstel Gold Race, als uit de dood herrezen.

Abrazos

Abrazos is een korte documentaire van Rapha over het immens populaire wielrennen in Colombia. Je hoort en ziet hoe een eerste generatie Colombiaanse wielrenners de moeilijke overstap maakte naar Europa, en ziet hoe zij nog steeds de inspiratie vormen voor volgende generaties.

Shared Territory

Twee vrienden fietsen IJslands ruigste route die je met de fiets kunt afleggen. Een route die ook wel bekend staat als de Trail of Exploded Horses. De mannen maken een prachtige film van deze heftige onderneming, waarbij de indrukwekkende IJslandse natuur alleen al de moeite van het kijken waard is.

Foto bij intro: Rapha / YouTube

Meer films zien? Hou dan ook de rubriek Film in de gaten. Regelmatig krijg je daar een update als er weer een interessante docu is verschenen.