Geen zin om als wielrenner afhankelijk te zijn van het weer? Dan is een paincave in je eigen huis natuurlijk de ideale manier om fit te blijven in de winter. Ga jij zelf zo’n ruimte inrichten, dan zijn er een aantal items die zeker niet mogen ontbreken.
Over paincaves hoor je eigenlijk pas sinds enkele jaren, maar het idee bestaat al veel langer natuurlijk. Alleen hadden we het vroeger gewoon over een trainingsruimte. Dan klinkt paincave toch net wat beter, en eigenlijk dekt het ook wat beter de lading. Zeker wanneer je er serieus gaat trainen.
Het voordeel van een paincave is natuurlijk dat je er altijd terecht kunt. Zonder dat je daarvoor het slechte weer hoeft te trotseren. Heb je daarom besloten om zo’n ruimte in te richten, dan moet je uiteraard als eerste op zoek naar een goede ruimte.
Niet iedereen heeft helaas de luxe van een leegstaande kelder, garage of schuur, maar er is vast nog een kamer in je huis die je (deels) kunt ombouwen tot je permanente trainingshonk.
Heb je toevallig nog wel een zolder of garage waar je nu niks mee doet? Dan kun je uiteraard helemaal los gaan en de ultieme trainingsruimte bouwen waar een prof nog jaloers op zou zijn. Bijkomend voordeel: je hebt nooit meer een excuus om een training over te slaan.
De inrichting is dus ontzettend belangrijk, alleen al om jezelf te motiveren. Hoe beter je deze ruimte inricht, des te vaker zul je er gebruik van maken. Om je op weg te helpen zijn hier de items die je niet moet vergeten.
Fietstrainer of smart trainer
Een item waar je uiteraard niet omheen kunt is een goede fietstrainer. Heb je wat meer te besteden dan ga je zeer waarschijnlijk het liefst voor een smart trainer, voor een zo realistisch mogelijke beleving. Daarbij kun je het zo gek maken als je wilt. Met een TrueBike bijvoorbeeld, of een KICKR Bike van Wahoo.
Je budget is uiteraard bepalend. Ga je voor de meest ultieme smart trainer, dan betaal je gemakkelijk het bedrag waarvoor je ook een fiets koopt.
Training en entertainment
Uiteraard heb je ook wat extra stimulans nodig om niet stil te vallen. Jezelf aansluiten op de virtuele fietswereld van Zwift ligt daarbij voor de hand, maar alternatieven zijn er ook genoeg. Je kunt ook gericht trainen met apps als Trainer Road, Sufferfest of BKOOL bijvoorbeeld.
Ga je vooral voor het sociale aspect, dan is Zwift zonder twijfel je beste keuze. Via de app zijn miljoenen fietsers inmiddels wereldwijd met elkaar verbonden. Grote kans dus dat je daar ook bekenden van je vindt.
Uiteraard kun je gebruik maken van een laptop of tablet (op een standaard), maar een groot tv-scherm maakt het helemaal af, als je gaat voor de optimale beleving tijdens je training.
Ook een goede geluidsinstallatie mag eigenlijk niet ontbreken, als geld geen rol speelt. En ben je bang voor geluidsoverlast, dan is een goede koptelefoon heel handig. Een draadloze versie, die uiteraard ook zweetbestendig is.
Verkoeling
Buiten mag het dan koud en guur zijn, binnen heb je vaak een hele andere uitdaging. Oververhitting ligt namelijk op de loer. Verkoeling is niet alleen een stuk aangenamer, maar je training is ook een stuk effectiever in een koele ruimte.
Gelukkig zijn er heel wat ventilators op de markt, speciaal ontwikkelt soms voor indoor trainingsruimtes. De Wahoo KICKR Headwind bijvoorbeeld is daar een mooi voorbeeld van. En soms zitten je ventilatoren zelfs al ingebouwd in je smart bike. Zoals bijvoorbeeld bij de Tacx NEO Bike Smart.
Bescherming
Dat je gaat zweten tijdens je training is helaas onvermijdelijk, wat voor ventilatie je ook gebruikt. De juiste bescherming tegen zweet is daarom essentieel. Omdat je zuinig bent op je fiets is het handig om een beschermingsdoek te gebruiken, dat je over je bovenbuis spant.
Desondanks zal er ook zweet op de vloer terecht komen, en daarvoor is het weer gemakkelijk om gebruik te maken van een goede mat. Een mat is sowieso handig voor de bescherming van je vloer en geeft daarnaast ook nog eens extra grip.
Decor
Als je toch voor de ultieme paincave gaat, dan mag het ook niet ontbreken aan wat decor natuurlijk. Kale muren inspireren niet, dus hang daar vooral op wat je motiveert. Foto’s, fietsshirts, rugnummers of andere herinneringen. Of lijst bijvoorbeeld een inspirerende quote in. Of wat dacht je van een fotobehang, van een prachtig berglandschap bijvoorbeeld?
Maak het helemaal af
Zijn we er dan? In principe wel zou je zeggen. Maar als je het helemaal af wilt maken, dan kun je natuurlijk nog een stapje verder gaan.
Zo heeft de ultieme trainingsruimte natuurlijk ook nog een koelkast gevuld met koude (sport)dranken. Plus een kast voor al je fietskleding, handdoeken, sportvoeding en gereedschap. En wat dacht je van een koffiemachine, en een relaxte plek om na je training even op adem te komen…
Een werkplek om je fiets te onderhouden is ook nog een slimme optie natuurlijk, mits je de ruimte hebt.
Of we het dan nog hebben over essentiële onderdelen is de vraag natuurlijk. Maar zeg nou zelf, om je te motiveren voor een training is eigenlijk toch alles geoorloofd?
Foto’s: Tacx en Wahoo