Nieuw stuurlint nodig? Hier moet je op letten

Nieuw stuurlint nodig? Hier moet je op letten

stuurlint

Ben je toe aan een nieuw stuurlint, dan heb je tegenwoordig flink wat opties. Maar met zoveel mogelijkheden kan het nog best lastig kiezen zijn. Ga je voor modern of klassiek? Voor gemak of comfort?

Over stuurlinten hoor je over het algemeen weinig. Het kan dus zijn dat je daar nooit zo lang over hebt nagedacht. En dat is best gek als je nagaat hoe belangrijk comfort en grip is voor je handen als je fietst. 

Daarnaast is een stuurlint is hét middel om je fiets te personaliseren. Stuurlinten komen tegenwoordig dan ook in vele kleuren, prints en met en zonder perforaties. Het mooie van een nieuw stuurlint is bovendien dat je fiets er weer als nieuw uit kan zien.

Evolutie van het stuurlint

Stuurlinten waren ooit gemaakt van katoen, afgewerkt met een schellak. Dat was heel duurzaam, maar niet zo comfortabel als de stuurlinten van tegenwoordig. Toch was dat zo’n vijftig jaar de standaard. Tot de jaren zeventig en tachtig, toen stuurlinten van plastic hun intrede deden, net als stuurlinten van leer en vinyl.

Tegenwoordig zijn de meeste linten van kurk, foamtape en synthetische materialen. Prettige materialen voor de handen, en duurzaam bovendien. Stuurlinten van leer zijn ook nog steeds verkrijgbaar, en heel soms zie je ook nog wel eens een lint dat van rubber is gemaakt.

Verschillende materialen

De keuze aan stuurlinten is dus groot. Ga je voor een klassiek stuurlint? Voor een lint dat iets gemakkelijker is schoon te maken, of voor een wat dikker stuurlint voor meer comfort? Ieder soort materiaal heeft zijn eigen kenmerken.

  • Kurk en foam: erg comfortabel. Kurk heeft alleen de neiging om sneller te scheuren.
  • Microfiber: gemakkelijk schoon te houden.
  • Katoen en plastic: ziet er vintage uit, maar is minder comfortabel.
  • Leer: duurder en dun. Wikkelt moeilijk, maar oogt wel vintage.

Overige opties

Ook qua kleuren kun je tegenwoordig helemaal losgaan als het op stuurlinten aankomt. Dat een stuurlint per se moet matchen met de kleur van een zadel, dat bepaal je natuurlijk lekker zelf, al is dat voor sommigen een echte ongeschreven regel. Sowieso is het mooi als de accentkleuren van je fiets matchen met de kleur van je stuurlint. 

stuurlint

Ga je voor de meest praktische optie, dan kies je al snel voor een zwart lint. Die blijft tenslotte het langst mooi. Een wit stuurlint is stijlvol en klassiek, maar vraagt wel veel meer aandacht (en poetswerk).

Heeft wat meer comfort je voorkeur, let er dan op dat je een wat dikker stuurlint kiest. Het verschil tussen 2 en 3 millimeter lijkt weinig, maar maakt een merkbaar verschil qua greep en de mate van demping.

Vergelijk soorten

Wellicht twijfel je nog wanneer je verschillende opgerolde stuurlinten met elkaar vergelijkt. Voor een betere beleving kun je eens kijken wat voor stuurlinten er zijn aangebracht op de fietsen in een fietsenwinkel. Zie je iets wat je bevalt qua looks, dikte en grip, dan kun je dat stuurlint of een vergelijkbaar type meteen aanschaffen.

Stuurlint schoonmaken

Een schoon stuurlint geeft je net even wat extra moraal wanneer je op de fiets zit. Zit  jouw stuurlint vol vetvlekken en vuil van de weg dan kun je kiezen voor een nieuw lint, maar een schoonmaakbeurt doet ook wonderen.

Een stuurlint schoonmaken is simpel. Alles wat je nodig hebt is water, een spons of doek en wat afwasmiddel. Het vergt wel eventjes wat boenwerk, maar het resultaat mag er vervolgens zijn. Een doek heeft als voordeel dat je hem op ieder punt om het stuur heen kan leggen waarna je het doek heen en weer beweegt. Spoel je stuur vervolgens af met water, of gebruik een met water bevochtigde doek om de overtollige zeep weg te poetsen. 

Ook al kun je een stuurlint goed schoonmaken, er trekt een hoop vuil en zweet in het stuurlint, wat je niet meer wegpoetst. Vanuit hygiënisch oogpunt is het regelmatig vervangen van je stuurlint dus zeker aan te raden. 

Een stuurlint aanbrengen

Natuurlijk kun je een stuurlint laten monteren, maar je kunt het ook zelf doen. Hoe je dat aanpakt zie je in onderstaande filmpje van Trek. En zoals je ziet is het simpeler dan je misschien wel denkt.