Nieuw op Netflix: een inkijkje in Movistars voorbij seizoen

Nieuw op Netflix: een inkijkje in Movistars voorbij seizoen

Niks gepland dit weekend? Als hongerige wielerfan tref je het dan, want Netflix heeft zojuist een zesdelige documentaire uitgebracht over Team Movistar. De camera’s volgen de Spaanse WorldTour-ploeg op de voet, in wat je gerust een turbulent seizoen 2019 mag noemen.

Het voorbije wielerjaar staat je waarschijnlijk nog helder voor de geest, en zeker alle strubbelingen bij Movistar kun je nog niet zijn vergeten. Toch was er in het voorbije seizoen ook nog reden voor een feestje bij de Spanjaarden. Naast alle conflicten en interne miscommunicatie was er het onverwachte succes van Richard Carapaz in de Giro.

Genoeg ingrediënten voor een boeiende docu zo blijkt. De serie begint met een tobbende Alejandro Valverde, bij wie het heilige vuur ver is te zoeken, en op wie alle ogen zijn gericht nu hij de regenboogtrui draagt.

In de Giro die daarop volgt gaat alsnog de zon schijnen voor de ploeg van manager Eusebio Unzue. Niet zozeer door toedoen van kopman Landa, maar door de jonge Ecuadoraan Richard Carapaz, die vriend en vijand verrast met zijn succesvolle greep naar het roze. 

Eén team

Voor het eerst is er echt sprake van een team waarbij alle neuzen dezelfde kant op staan, erkent de ploeg ook zelf. Desondanks zien we een twijfelende Mikel Landa, die moeite heeft met de grote druk die hij in Spanje ervaart. ‘Het ergste is Spanjaard zijn in een Spaans team’ zegt hij daarover.

De camera’s volgen Nairo Quintana in Colombia en ook Equador komt voorbij, waar Carapaz vertelt over zijn jeugd. Dan gaat het ook over het zware ongeluk dat hem bijna van zijn grote droom beroofde om professioneel wielrenner te worden. 

Gerommel

De spirtit mag dan terug zijn na een succesvolle Giro, daarna gaat het onherroepelijk mis in de Tour. Niet zo vreemd, want tussen de drie kopmannen Landa, Quintana en Valverde botert het voor geen meter. En de beelden maken dat pijnlijk duidelijk. 

In de Vuelta tot slot doet Marc Soler daar nog een schepje bij op, door tegen de teamorders in aan te vallen in de negende etappe. De blauwe formatie maakt zich ondertussen ook al niet populair in het peloton door vol in de aanval te gaan na een massale valpartij. Er zijn ook kleine succesjes te vieren, maar die voorkomen niet dat het team uit elkaar valt.

Een aanrader om te kijken? Zeker weten. De documentairereeks ‘The Least Expected Day’ komt bovendien op een perfect moment, nu we allen zo snakken naar wat afleiding en vermaak. Je kunt de serie natuurlijk in één avondje afkijken, maar telkens een deeltje kijken is in deze weken zonder koers natuurlijk ook een slimme strategie.