Waarom je door muziek nog harder gaat fietsen

Waarom je door muziek nog harder gaat fietsen

koptelefoon

Wist jij dat muziek niet alleen wat doet met je gemoed, maar je ook daadwerkelijk harder laat fietsen? 

Dat muziek sterke emoties oproept, zal geen geheim voor je zijn. Muziek kan je stemming verbeteren en je motiveren als je het zwaar hebt. Met dank aan de geluksstofjes die je lichaam op dat moment aanmaakt.

Maar muziek leidt tijdens een inspanning ook af van de pijn en de vermoeidheid. Waardoor je een wat grotere inspanning kunt leveren, zonder dat het zwaarder aanvoelt. Daarnaast kan muziek zelfs zorgen voor een betere ademhaling, waardoor je minder snel verzuurt.

Het positieve effect van muziek op de prestatie werd door wetenschappers gemeten bij uiteenlopende duursporten, zoals roeien, zwemmen, hardlopen en fietsen. En ook voor krachtsporters had muziek een (wat kleiner) positief effect.

Een van de eerste onderzoeken dateert al uit 1911. Tijdens een zesdaagse in New York kwamen onderzoekers erachter dat wielrenners maar liefst 8,5 procent harder fietsten op de momenten dat een militaire band muziek maakte.

Interessante info natuurlijk, maar het gaat nog verder. Ook muziek die je tijdens de warming-up luistert, of vlak voor een race, heeft blijkbaar een positief effect op de wedstrijd zelf. Bij hardlopers en roeiers werd dat onder meer vastgesteld. 

Wil je optimaal van muziek profiteren, dan is het uiteraard wel belangrijk dat je de muziek ook waardeert. Anders gaat de prestatie er waarschijnlijk onder lijden.

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel warmt zich op voor het WK veldrijden, mét muziek.

Teksten

Welke muziek voor jou het beste werkt is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak. Maar het zijn niet alleen de beats, of de euforische klanken die het hem doen. Ook de teksten van een nummer kunnen je extra motiveren soms, waardoor je harder gaat. 

Daarnaast helpt het blijkbaar ook als je een speciale, emotionele band hebt met een nummer.

Op de maat van de muziek

Als jij als sporter regelmatig naar muziek luistert tijdens je training of warming-up, dan ken je waarschijnlijk ook nog een ander effect. We krijgen doorgaans ook de neiging om in de maat van de muziek te bewegen. Het tempo van de muziek die je luistert is daardoor heel belangrijk.

Voor het maximale effect luister je dus beter niet naar de radio of random muziek, maar kun je het beste je eigen playlist samenstellen. Met nummers in de juiste beat.  

Het tegenovergestelde effect

Muziek pept je op dus, en kan je prestatie verbeteren. Maar er zijn meer manieren om als sporter te profiteren van muziek. Klanken werken soms ook kalmerend namelijk, als je de juiste playlist kiest. 

Niet iets waar je tijdens een zware inspanning op zit te wachten, maar perfect als je voor een race je zenuwen onder bedwang wilt houden. Of wanneer je na een uitputtende wedstrijd of training goed wilt herstellen. Rustige muziek verlaagt dan je hartslag en ontspant.

Veilig in het verkeer

Een nadeel heeft muziek natuurlijk ook, en dat is dat je andere geluiden minder goed hoort. Muziek luisteren en aan het verkeer deelnemen is daardoor niet zo’n handige combinatie. 

Wees dus verstandig, en kies het goede moment. Train je thuis op een smart trainer bijvoorbeeld, dan vormt muziek geen enkele belemmering. Hooguit voor je huisgenoten of buren, als je geen koptelefoon gebruikt… 

Ga je toch de openbare weg op met muziek, dan is het goed om te weten dat er speciale koptelefoons zijn, waarmee je alle omgevingsgeluiden ook nog hoort. Deze koptelefoons maken gebruik van bone conduction: een techniek die trillingen via je jukbeenderen naar de oren stuurt. 

Ook dan kan muziek je afleiden uiteraard, dus pas altijd op en maak een goede inschatting of het veilig is.

Maak je eigen playlist

Ga je een playlist maken, dan kan dat uiteraard met diverse apps. In sommige van die apps (zoals Spotify) kun je bovendien zoeken naar nummers met het door jou gewenste aantal beats per minuut. Heel handig als je graag op de maat van de muziek fietst!

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep