Terugkijken: Museeuw en de rozenkrans van Padre Pio

Terugkijken: Museeuw en de rozenkrans van Padre Pio

Stof, lekke banden, gestuiter en valpartijen… Weinig races zijn zo spectaculair en onvoorspelbaar als Parijs-Roubaix. De 124 jaar oude koers staat dan ook bol van de verhalen. In het weekend dat de Hel van het Noorden normaal gesproken weer zou plaatsvinden, is het daarom interessant om terug te blikken op een van die bijzondere momenten. Zoals de editie van 1998 van Johan Museeuw.

Eén van de meest succesvolle renners uit de recente geschiedenis van de race, is Johan Museeuw. Drie keer maar liefst won de Leeuw van Vlaanderen de helleklassieker. Maar dat de race ook voor hem telkens een afmatting was, spreekt voor zich. 

Over een editie die hij niet won, die van 1998, maakte Rapha jaren terug een korte film. Het verhaal dat er aan vast zit is namelijk bijzonder, en neemt je mee naar het Bos van Wallers, waar zich een van de zwaarste kasseistroken uit de race bevindt. Een weg die zelfs stamt uit de tijd van Napoleon.

Om te begrijpen wat er in die race van 1998 gebeurde, moeten we eerst verder terug in de tijd.

In 1992 bereidde Johan Museeuw zich voor op het WK in Benidorm. De Belg reed zoals altijd zijn trainingsrondje in de West-Vlaamse polders totdat een supporter hem plotseling staande hield. De man stak hem een paternoster toe, oftewel een rozenkrans, en zei: ‘Je kent me wel niet, maar telkens als ik op bedevaart ga naar het graf van Padre Pio in Puglia bid ik ook voor jouw geluk, dat je gespaard mag blijven van tegenslagen.’ 

De man waarschuwde Museeuw dat zijn leven in gevaar was, en drukte de renner op het hart om de rozenkrans altijd op belangrijke momenten bij zich te dragen. Museeuw aarzelde maar bedankte de man, stak het kettinkje in zijn zak en reed weer verder.

Kort na dat voorval kwam Museeuw ernstig ten val in Spanje, vlak voor het WK. Maandenlang was hij uitgeschakeld. De rozenkrans die hij in eerste instantie achteloos had weggelegd, droeg hij sinds die tijd met zich mee als een kostbaar relikwie. 

Tijdens de Parijs-Roubaix van 1998 ging dat echter mis. Museeuw had het kettinkje de avond ervoor in zijn linkerschoen gestopt, maar vergat het die ochtend mee te nemen tijdens de koers. 

Wat er vervolgens gebeurde zie je in bovenstaande korte film, genaamd A throw of the Dice.