Ben je net begonnen met wielrennen, of denk je erover om te beginnen? Reken dan eerst af met deze misvattingen, die misschien ook wel bij jou leven.
Een racefiets is niet comfortabel
Grote kans dat je eerst even moet wennen aan de wat extreme houding op een racefiets, als je net begint. Maar dat betekent niet dat een racefiets oncomfortabel is.
Comfort is juist erg belangrijk, zelfs al ben je heel competitief ingesteld. Laat je fiets dus altijd goed afstellen als je begint, en luister naar je lichaam.
Alleen door jezelf constant te pushen word je beter
Uiteraard word je niet veel sterker als je altijd binnen je comfortzone fietst. Maar het is ook een verkeerde gedachte dat je altijd tot het uiterste moet gaan, als je beter wilt worden. Ook de rustige rondjes maken je een betere wielrenner. En uiteraard heb je die ook nodig om te herstellen.
Een dure fiets maakt je heel wat sneller
Natuurlijk is een dure racefiets vaak wat lichter en voorzien van beter materiaal. Maar hoe duur je fiets ook is: je moet zelf de trappers ronddraaien. Tenzij je er ook nog een motortje bij koopt natuurlijk…
Het verschil tussen een gangbaar instapmodel en een hele dure racefiets is daarom minder groot dan je waarschijnlijk denkt. Laat je niet gek maken dus in de winkel. Een dure fiets maakt je niet op magische wijze ineens een heel stuk sneller.
Wielrennen is duur
Als je gek bent van mooie spullen, dan kun je als wielrenner inderdaad met gemak heel wat geld uitgeven aan je hobby. Maar je hoeft echt niet per se je bankrekening te plunderen als je net begint met wielrennen.
Laat je vooral niet gek maken door de dure kleding en nieuwste gear die je voorbij ziet komen. Dat komt eventueel vanzelf, en je plezier op de fiets hangt er niet vanaf.
Je dient rekening te houden met de ongeschreven regels
Ze zijn soms vermakelijk, die ongeschreven regels in het wielrennen. Of het nou gaat over de lengte van je sokken, of de vorm van je helm. Maar trek je er vooral niet te veel van aan.
Wat jij draagt op de fiets en hoe jouw fiets eruit ziet, dat bepaal je helemaal zelf natuurlijk. Regels zijn er al genoeg in het leven en deze ongeschreven regels heb je zeker niet nodig om te genieten op de fiets.
Foto: Pavel Danilyuk