Met je fiets op vliegreis? Check dan deze 17 tips

Met je fiets op vliegreis? Check dan deze 17 tips

vliegen met je fiets

Nederland is een geweldig fietsland. Niet voor niks zijn er meer fietsen dan inwoners in ons land. En toch is het zo af en toe geweldig om met je fiets andere streken te ontdekken. Vliegen ligt dan voor de hand. Maar wanneer je je fiets meeneemt, dan vraagt dat wel om een gedegen voorbereiding.  

Vergeet daarbij alle horrorverhalen die je ooit hebt gehoord over het meenemen van je fiets in een vliegtuig. In meer dan 99 procent van de gevallen komt je fiets gelukkig netjes aan, zonder gedoe. Die kans is zeker groot wanneer je rekening houdt met de volgende punten.

1. Check de bagagevoorwaarden voordat je een vliegticket bestelt

De voorwaarden en kosten voor het meenemen van een fiets verschillen per vliegmaatschappij. Heb je een vliegticket op het oog, check dan eerst onder wat voor condities je een fiets mag meenemen, voordat je de ticket koopt.

2. Kies een tas, een koffer of een doos

Neem je je fiets mee in het vliegtuig, dan heb je eigenlijk drie opties om je fiets te vervoeren. De goedkoopste optie is een kartonnen doos, bij voorkeur de doos waarin de fiets kwam. Het voordeel is dat je geen nieuwe tas of koffer hoeft te kopen. Een goedkope optie dus. Het nadeel? In het onwaarschijnlijke geval dat je bagage een hoosbui krijgt te verwerken, dan zou er wel eens weinig over kunnen zijn van die doos. Toegegeven, die kans is klein.

Een hardcase koffer voor je fiets lijkt dan het meest solide alternatief. Wat in wezen ook zo is, ware het niet dat er aan een hardcase koffer ook weer een nadeeltje kleeft. Zo’n koffer heeft namelijk sneller de neiging om van een bagageband af te glijden, door zijn gladde, harde oppervlak. 

De beste optie is dan misschien ook wel een zachte koffer of tas, met delen van foam zodat je fiets goed is verpakt.

3. Controleer de bagage-eisen die de maatschappij stelt

Bekijk voor je een ticket koopt de eisen die een vliegmaatschappij stelt aan het vervoer van een fiets. Bij sommige maatschappijen is een kartonnen doos bijvoorbeeld niet toegestaan. Handig om van te voren te weten. 

4. Reserveer je fietsbagage ruim van te voren 

Neem je een fiets mee in je bagage, reserveer die ruimte dan zo vroeg mogelijk. Wanneer je dat pas op het vliegveld regelt, kun je veel duurder uit zijn. 

5. Regel van te voren het vervoer vanaf de luchthaven

Hoogst waarschijnlijk spring je niet meteen op je fiets wanneer je bent geland. Regel daarom voor je vertrekt alvast het transport van de luchthaven naar je vakantieverblijf. Een taxibusje bijvoorbeeld. Dat scheelt georganiseer en extra wachttijd ter plekke.

6. Verpak de meest kwetsbare delen van je fiets extra geod

Ook al heeft je koffer of tas padding, dan nog is het goed om de meest kwetsbare delen extra te beschermen. Met bubbeltjesplastic bijvoorbeeld, om het frame. De achterderailleur is daarnaast een van de meest kwetsbare delen. Bescherm die dus ook goed, bijvoorbeeld door deze te omwikkelen met een doek.

Schiphol

7. Vul de fietskoffer, tas of doos

Je kunt de koffer, tas of doos verder opvullen met wat extra spullen die je graag meeneemt op reis. Hou uiteraard wel rekening met het maximale gewicht dat is toegestaan. En voorkom dat de spullen in je bagage gaan schuiven en voor krassen gaan zorgen.

8. Maak je bagage niet extreem zwaar

Overdrijf het vullen van je koffer of tas liever niet. Het nadeel van een hele zware tas, doos of koffer kan namelijk zijn dat een bagage-afhandelaar gaat zeulen met je bagage, en noodgedwongen brute kracht gebruikt.

9. Haal de pedalen van je fiets (en je opzetstuur)

Haal in alle gevallen de pedalen van je fiets. De route die jouw verpakte racefiets aflegt op de luchthaven is namelijk grotendeels geautomatiseerd. En als je fiets ergens achter blijft haken, dan zijn het je pedalen. Een triatlon- of opzetstuurtje heeft trouwens dezelfde nare eigenschap.

10. Laat de lucht wat uit je banden lopen

Het is gebruikelijk dat de maatschappij van je verlangt dat je de lucht uit de banden laat lopen in verband met de luchtdrukverschillen in de lucht. Wel is het dan slim om een beetje lucht in de banden te laten, om je velgen toch nog wat extra bescherming te geven.

11. Voorzie je fietsbagage van contactgegevens

Vergeet niet om je fietsbagage te voorzien van je contact- en adresgegevens. Mocht je bagage zoek raken (en die kans is gelukkig klein) dan is de kans groot dat je tas een stuk sneller weer op zijn plek is. 

12. Zorg dat je een doos weer kunt dichtplakken

Verpak je de fiets in een doos, dan kan iemand van je verlangen dat je de doos openmaakt voor inspectie. Vergeet daarom niet om een rol tape mee te nemen, zodat je de doos opnieuw kunt dichtplakken.

13. Overweeg om gereedschap mee te nemen

In bijna alle gevallen zal er na de vlucht niks aan de hand zijn met je fiets. Maar toch kan het voorkomen dat je fiets een tik heeft gehad, waardoor enige afstelling vereist is. In dat geval is het natuurlijk erg handig als je gereedschap bij je hebt.

14. Check of je bagage automatisch wordt doorgestuurd

Stap je over op een aansluitende vlucht? Check dan of je bagage automatisch zijn weg vervolgt. In de meeste gevallen is dat zo, maar niet altijd. Op sommige vluchten dien je je eigen bagage af te halen en weer in te checken. 

15. Wat je moet doen als je fiets niet is aangekomen

Meld jezelf bij de ‘lost items’ balie op het vliegveld wanneer je fiets niet is aangekomen. Vraag ook om contactgegevens zodat je later navraag kunt doen over de status van je bagage. Bedenk ook dat je een schadevergoeding kunt opvragen achteraf, zelfs voor het ongemak. Gelukkig komt in de meeste gevallen de bagage alsnog terecht.

16. Check je fiets op schade bij aankomst

Doe meteen bij aankomst op het vliegveld een check of je fiets in orde is. Heeft je fiets namelijk schade opgelopen, dan is het slim om hier meteen melding van te maken, zodat men dit ter plekke kan constateren.

17. Toch een huurfiets?

Twijfel je nog steeds over het meenemen van je eigen fiets? Soms kan het inderdaad goedkoper of praktischer zijn om ter plekke een racefiets te huren. Wanneer je maar kort ergens verblijft bijvoorbeeld, of wanneer je met een goedkope vlucht afreist naar je bestemming.

De reden om wel je eigen fiets mee te nemen ligt ook voor de hand. Meestal gaat er niks boven je eigen vertrouwde racefiets. En bovendien is het op veel plekken lastig om aan een huurfiets te komen, laat staan in de juiste maat en precies zoals jij het wil. 

Reizen met je fiets vraagt wat voorbereiding, maar zal je daarna reuze meevallen. En eenmaal ter plekke kan het genieten beginnen.

Foto’s: Unsplash en Pexels