Wielrennen is ontzettend leuk, maar kan af en toe ook spannend en uitdagend zijn als je net begint. En eigenlijk is dat ook wel de fun, wanneer je aan iets nieuws begint. Maar het moet uiteraard wel plezierig blijven. Maak je daarom vooral niet druk over de volgende zaken, als je een beginnende wielrenner bent.
Je gemiddelde snelheid
Hard fietsen is leuk, maar onthou vooral ook dat je gemiddelde snelheid maar weinig zegt over jou als wielrenner. Zo zou een laag gemiddelde er op kunnen wijzen dat je het gewoon lekker rustig aan hebt gedaan, maar ook dat je juist heel efficiënt hebt getraind.
Daarnaast kan het ook zijn dat je gewoon nog niet zo hard gaat als dat je zou willen, omdat je net begonnen bent met wielrennen.
Laat je in alle gevallen niet gek maken door dat cijfertje. Gebruik het hooguit op een positieve manier, als je merkt dat je progressie hebt gemaakt, of negeer het helemaal als dat beter voelt.
Of het wel ver genoeg is
Laat je vooral niet aanpraten dat een kort rondje de moeite niet waard zou zijn, of niet Strava-waardig. Je bent juist slim bezig als je het rustig opbouwt en langzaam steeds wat verder gaat.
Natuurlijk is het goed om regelmatig buiten je comfortzone te gaan, maar je moet ook niks forceren.
Ook als je druk bent of geen zin hebt om ver te gaan, dan is het prima om een korter rondje te fietsen. Iets is beter dan niets en ondertussen werk je mooi wel aan een routine om regelmatig te sporten.
Welke route je fietst
Als je net begint met wielrennen dan zijn er heel veel zaken waar je op moet letten. Het verkeer uiteraard, wat je eet onderweg, maar ook je houding en je techniek. Allemaal dingen waar je aan moet wennen, en dat gaat het gemakkelijkst op een route die je kent, en waar je op je gemak bent.
Fiets daarom gerust regelmatig hetzelfde rondje, zodat je sneller vertrouwd raakt op je fiets, en trek je niks aan van wat andere mensen daar van vinden. Wanneer je daar aan toe bent dan zul je vanzelf nieuwe wegen opzoeken. Áls je daar behoefte aan hebt natuurlijk.
Of je wel de juiste sportvoeding hebt
Goed eten en goed herstellen is uiteraard belangrijk als je regelmatig sport. Beiden zou je dus niet moeten verwaarlozen. Maar laat je vooral niet aanpraten dat je daarom per se de duurste sportvoeding in huis moet halen.
Gewone voeding is nog altijd de basis om goed te kunnen herstellen en daar kun je prima mee uit de voeten. Zeker als je net begint met wielrennen, maar ook als je al veel langer bezig bent.
Of je fiets en kleding wel juist zijn
Je hebt vast wel meegekregen dat er heel wat regeltjes bestaan in het wielrennen. Dan gaat het vooral over je fiets en je kleding, en over wat zogenaamd wel en niet zo hoort. Erg vermakelijk natuurlijk, maar ook erg verwarrend misschien als je net begint. Neem ze daarom vooral met een korreltje zout, en niet alleen als je een beginner bent trouwens.
Onthou dat iedereen anders is, en zijn eigen stijl heeft. Regels zijn er al genoeg in de wereld, en ze helpen je niet om meer te genieten op de fiets.
Of je wel het postuur hebt van een wielrenner
Wielrenners zijn er in alle soorten en maten, langzaam en snel, dik en dun. En of je nou probeert om af te vallen of niet, denk vooral niet dat je als wielrenner dun moet zijn omdat je anders geen echte wielrenner bent.
Vergeet dus het stereotype beeld dat je misschien hebt van een wielrenner en geniet gewoon van wat je doet. Focus daarbij niet zozeer op je gewicht, maar juist op je gezondheid. Daar heb je veel meer aan namelijk.
Of je alles wel weet en kan
Weet je nog hoe Neo uit The Matrix binnen enkele seconden Kung Fu leerde, door een simpele update van zijn brein? Klinkt best wel aantrekkelijk hè?
Uiteraard werkt het niet zo in de echte wereld, en eerlijk gezegd is dat ook wel fijn. Het leuke is juist dat je in de loop van de tijd steeds wijzer wordt wanneer je aan iets nieuws begint.
Door van alles te proberen leer je juist het meest. Onthou daarnaast dat iedere wielrenner ooit met dezelfde vragen zat. Vraag ervaren wielrenners dus gerust om tips, want die zul je dan in overvloed krijgen. En maak je vooral niet druk over de dingen die mis kunnen gaan.
Foto: Michael Ender