Lachlan Mortons GBDuro-avontuur kun je nu bekijken

Lachlan Mortons GBDuro-avontuur kun je nu bekijken

Afgelopen maand won Lachlan Morton van EF Education First de ultra-endurance race GBDuro, dwars door Groot-Britannië. De Australiër haspelde maar liefst tweeduizend kilometer af in een luttele zes dagen, over grindwegen en soms helse wandelpaden.

Het Engelse merk Rapha maakte samen met EF Education First een ontzettend fraaie docu van Mortons race, die je hierboven in zijn geheel kan zien. Een must-see voor liefhebbers van avontuur en epische tochten op de fiets.

GBDuro

De GBDuro is een ultra-endurance race, wat betekent dat iedere deelnemer compleet op zichzelf is aangewezen. Zonder hulp van mechaniekers, verzorgers, en zonder volgauto. De filmploeg mocht slechts toekijken hoe Morton zijn weg vond door het Britse landschap, en hoe de Australiër soms een B&B miste vlak onder zijn neus. 

De niet te onderschatten race was volgens de renner zelf ‘a beautiful beast’ en het zwaarste wat hij ooit heeft gedaan. Zwaarder dan het rijden een grote ronde, drie weken lang. Maar waarschijnlijk ook de meest ongelooflijke ervaring uit zijn leven.

Avonturier

Dat Lachlan Morton niet vies is van een roadtrip wist je al, als je zijn Thereabouts-films hebt gezien. Samen met zijn broer Gus maakte hij fietstochten dwars door Australië, Amerika en Colombia. Ver van de WorldTour, zonder UCI-regels en weg uit de tunnel die het profbestaan vaak is. Een pure herontdekking naar wat fietsen zo mooi maakt. Een mens, een fiets en het onbekende avontuur.

Na de Thereabouts-serie maakten de broers drie nieuwe reizen samen met Rapha, onder de titel Outskirts. Daarover kon je begin dit jaar al lezen, en een maand geleden verscheen het laatste deel.

Alternatief programma

De GBDuro maakt voor EF Education First deel uit van het alternatieve programma dat de ploeg heeft opgesteld voor zijn rijders. Met wedstrijden als Dirty Kanza en de Taiwan KOM Challenge, wil het graag nieuwe wegen ontdekken en nieuwe groepen fans aanspreken.

Zeggen dat de beelden inspireren, is een open deur. Verplicht kijkvoer dus voor iedereen die verslingerd is aan de fiets. En pas op: de kans is groot dat je daarna zelf op pad wilt. Alleen ietsje minder ver misschien…

Video en foto: YouTube / Rapha