Even afstappen bij een café voor koffie en wat lekkers, welke wielrenner houdt er nou niet van? Toch is het slim om je koffiestop goed te plannen, zodat je er maximaal van profiteert.
Grote kans dat de koffiestop ook voor jou een terugkerende traditie is tijdens het fietsen. Toerfietsers doen het massaal en ook de profs slaan hem dikwijls niet over. Of het nu is vanwege de cafeïne en de koolhydraten, of gewoon omdat je nodig even op adem moet komen.
De koffiestop is dus populair, en in principe kun je er altijd eentje inlassen onderweg. Maar wat is het beste moment voor een koffiestop, en wanneer laat je hem beter achterwege?
Kies de juiste ritjes
Hoe fijn je de onderbreking misschien ook vindt, niet iedere rit leent zich even goed voor zo’n stop. Heb je een gezellig ritje gepland met vrienden? Dan is een koffiestop natuurlijk een prima idee. Maar tijdens een gerichte training kán het ook een hinderlijke onderbreking zijn.
Als je slim bent dan bewaar je die koffiestop dus voor de momenten waarop het goed past. Als je een herstelrit doet bijvoorbeeld, of wanneer je een wat langere duurrit hebt gepland.
Heb je een korte intensieve training gepland, maar verlang je ook naar wat cafeïne? Bewaar je koffiestop dan tot na die tijd, of begin je rit met koffie.
Pas je plannen aan bij slecht weer
Is het koud en of nat? Overweeg dan ook goed of die koffiestop wel zo noodzakelijk is. Als je er op dat moment überhaupt nog zin in hebt… Je zult sneller afkoelen, en met een nat pak aan is het helemaal vervelend om weer op te stappen.
Heb je op die momenten toch wat te eten en drinken nodig, dan kun je ook even snel een winkel bezoeken natuurlijk. Bijvoorbeeld bij een tankstation.
Hou je toch een koffiestop bij koud weer? En ben je bang dat je binnen begint te zweten, en afgekoeld weer op de fiets stapt? Overweeg dan om een extra ondershirt mee te nemen, die je voor het vervolg van je rit kunt aantrekken.
Sowieso is het verstandig om kledingstukken uit te trekken, als je het binnen warm krijgt. Daarmee voorkom je zo goed mogelijk dat je gaat zweten.
Stop niet te lang
Wat je ook doet, blijf vooral niet te lang zitten, hoe gezellig het ook is. En dat geldt niet alleen voor de dagen dat het koud of nat is. Stop je te lang, dan koelen je spieren af, en dan kan het erg lastig zijn om weer op gang te komen.
Als je met een groep bent, dan is het slim om een tijd af te spreken. Op die manier weet je zeker dat je op tijd weer vertrekt.
Breek je rit op
Uiteraard kan een koffiestop je ook mentaal helpen als je opziet tegen een lange duurrit. Plan je koffiestop dan halverwege, of op tweederde van je rit. Wanneer je je rit opbreekt in twee of drie kortere stukken, dan is het wat beter te behappen. Daarnaast heb je meteen een mooie bestemming voor die dag.
Nog inspiratie nodig voor een goede koffiestop? Check dan ook eens deze kaart, waarop je veel wielercafés in Nederland en België terugvindt!
Foto’s: Unsplash