5 nuttige lessen die je kunt leren van de Tour de France

5 nuttige lessen die je kunt leren van de Tour de France

De Tour als inspiratiebron? Zo had je het misschien nog niet bekeken. Maar er zijn wel degelijk een aantal belangrijke lessen die je kunt leren van de Tour. Inzichten waar je op heel veel manieren wat aan hebt, niet alleen als wielrenner.

1. Accepteer de onvermijdelijke tegenvallers

Je bent een mens en geen robot. En dus vallen de resultaten wel eens tegen, ook al heb je nog zo je best gedaan om je voor te bereiden. Dat gold voor Mathieu van der Poel in deze Tour, maar het kan jou ook overkomen, bij alles wat je doet.

Accepteer het, en raak vooral niet gefrustreerd. Het goede gevoel (en de resultaten) komen dan vanzelf weer terug.

2. Heb geduld: jouw moment komt vanzelf

Je kunt niet alle dagen uitblinken. Een Tourrenner weet dat als geen ander. Vraag dat maar aan een sprinter als-ie in de bergen rijdt. Of aan een frêle klimmer in een kassei-etappe. 

Een renner in de Tour moet vaak geduldig zijn moment afwachten, om vervolgens alles te geven en te excelleren zodra het kan. 

Bij alles wat je vol passie doet werkt het eigenlijk precies het hetzelfde. Blijf doorgaan met waar je mee bezig bent, zelfs al lijkt het geen verschil te maken. Het moment dat je er de vruchten van plukt komt dan vanzelf.

3. Rust nemen is essentieel

Een renner in de Tour bewijst het: je kunt niet altijd maar voluit gaan. Niet tijdens de Tour, en zeker niet direct erna. Een grote inspanning als de Tour hakt er nou eenmaal in en vraagt om hersteltijd. 

Je kent het gevoel vast. Vaak voelt rusten als verloren tijd, en een hinderlijke onderbreking van wat je wil bereiken. Onzin natuurlijk, want rust is juist noodzakelijk als je sterker terug wilt komen. 

Zie het dus niet als stilstand als je rust, maar als een noodzakelijkheid om te groeien. 

4. De weg is niet zonder hobbels en valpartijen

Wat je doel ook is: je komt er vaak alleen met vallen en opstaan. In de Tour en als wielrenner moet je dat principe soms vrij letterlijk nemen, in het dagelijkse leven meestal in figuurlijke zin. 

Zouden we het opgeven na één valpartij, dan kwamen we niet ver. Laat je dus niet leiden door deze tegenvallers, maar zie ze als iets onvermijdelijks. 

Zelden behaal je een doel in één rechte lijn. En vaak zijn het juist de tegenvallers die je sterker maken, of waar je veel van leert. Geef niet op dus, en onthou je doel.

5. Vier de successen onderweg

Natuurlijk viert een renner het als hij of zij Parijs heeft gehaald. Maar de successen onderweg zijn vaak nog veel belangrijker. 

Bij alles wat we doen geldt eigenlijk hetzelfde principe. Onthou je einddoel, maar vergeet vooral niet te genieten van alle mooie momenten en (soms kleine) overwinningen onderweg. Die zijn minstens zo belangrijk namelijk. En soms nog waardevoller.

Geniet onderweg, en je einddoel – jouw Parijs -komt dan vanzelf een keer in zicht.

Foto: Guido Coppa