Omdat het genieten blijft: een overzicht van vorig seizoen

Omdat het genieten blijft: een overzicht van vorig seizoen

Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race

Dat het in deze coronatijd behoorlijk afzien is zonder koers op tv, daar weet je waarschijnlijk alles van. Maar helemaal zonder spectaculaire beelden hoef je het niet te doen, mocht je nog wat afleiding zoeken. Het afgelopen seizoen was namelijk een jaar vol hoogtepunten, en die kijken nog steeds heerlijk weg.

Plaats jezelf dus maar in de luie zetel en geniet nog een keer van de mooiste Nederlandse successen uit 2019. Met Van der Poel uiteraard die het voorjaar domineert, Van Vleuten waarop geen maat staat, en Mollema die een ‘monumentaal’ seizoen meemaakt.

Strade Bianche – Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten schiet in haar tweede wedstrijd van het seizoen meteen uit de startblokken met een imposante winst in Strade Bianche. Uiteraard doet ze dat solo, in Van Vleuten-stijl. De renster van Mitchelton-Scott maakt hiermee een geweldige comeback, na de zware knieblessure die ze opliep tijdens het WK van 2018.

Dwars door Vlaanderen – Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is dé man van het voorjaar. In iedere koers waaraan hij deelneemt domineert hij. Ook deze editie van Dwars door Vlaanderen wint hij zichtbaar eenvoudig, waardoor je bijna zou vergeten dat het pas zijn tweede wedstrijd is in de WorldTour.

De Waalse Pijl – Anna van der Breggen

Dat de Waalse Pijl op het lijf is geschreven van Anna van der Breggen, laat ze ook in 2019 zien. Het is de vijfde keer maar liefst dat de wereldkampioene ‘Fleche Wallonne’ op haar naam schrijft. Op het Nederlandse vrouwenwielrennen staat sowieso geen maat bewijst ook de top vijf. Van Vleuten wordt namelijk tweede, met Marianne Vos en Demi Vollering op een vierde en vijfde plek.

Amstel Gold Race – Mathieu van der Poel

Absurd, fenomenaal… Het is lastig om niet met superlatieven te strooien wanneer je de stunt van Van der Poel beschrijft in de Amstel Gold Race. Beter niet doen dus en nog één keertje genieten van de beelden. Sporza maakte een geweldig portret van ‘VDP’ op deze bijzondere dag.

Luik Bastenaken Luik – Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten is in bloedvorm, bewijst ook haar rijtje WorldTour-uitslagen aan het begin van het seizoen, met enkel eerste en tweede plaatsen. In dit monument laat ze andermaal zien dat er weinig te beginnen is voor de concurrentie, wanneer Van Vleuten gas geeft. Op La Redoute kiest ze haar moment voor de aanval, op dertig kilometer van de streep.

Giro Rosa etappe 3 – Marianne Vos

De Nederlandse rensters claimen zo’n beetje alles wat er te winnen valt in de Giro Rosa van 2019. Van Vleuten pakt de eindzege, maar Marianne Vos maakt minstens zoveel indruk met maar liefst vier etappezeges. Etappe drie is daarbij wel een hele bijzondere. Lucy Kennedy denkt te gaan winnen, maar is even vergeten hoe ongelofelijk rap Marianne Vos is als ze een finishlijn ziet. 

Tour de France etappe 1 – Mike Teunissen

De sprint aantrekken voor Dylan Groenewegen, dat is zijn taak in de Tour. Maar dan, als Groenewegen valt met nog anderhalve kilometer te gaan, besluit Mike Teunissen het maar zelf te proberen. Het resultaat weten we allemaal. De renner van Jumbo-Visma wint en pakt de gele trui, en is daarmee na 30 jaar de opvolger van Joop Zoetemelk. 

Tour de France etappe 7 – Dylan Groenewegen

Groenewegen mag dan op de grond liggen in de eerste etappe, de Amsterdammer weet dat Parijs nog ver weg is en zijn kansen nog niet verkeken zijn. In de straten van Chalon-sur-Saône toont Groenewegen alsnog zijn ongekende klasse door onder meer Caleb Ewan en Peter Sagan te verslaan.

La Course – Marianne Vos

Met nog enkele honderden meters te gaan begint Amanda Spratt aan de laatste korte beklimming in La Course, terwijl ook het peloton al in aantocht is. Ze valt niet echt stil, maar toch is ze kansloos wanneer Marianne Vos haar ultieme jump plaatst richting de finishlijn. Marianne Vos wint daarmee voor de tweede keer in haar carrière La Course.

Vuelta etappe 21 – Fabio Jakobsen

De Vuelta van Fabio Jakobsen is al geslaagd wanneer hij de vierde etappe op zijn naam schrijft. Maar daarmee is het nog niet over. Ook in de laatste etappe in Madrid toont de nog maar 23-jarige Gelderlander dat hij tot de beste sprinters van de wereld behoort met een sprint uit het boekje.

WK Yorkshire – Annemiek van Vleuten

Groots en tegelijk knotsgek. Annemiek van Vleuten besluit op 105 kilometer voor de finish in de aanval te gaan, en kijkt niet meer om. Een sensationele solotocht is het gevolg, waarmee Van Vleuten haar eerste wereldtitel op de weg pakt.

Ronde van Lombardije – Bauke Mollema

Met nog 19 kilometer te gaan gaat Mollema op de Civiglio in de aanval terwijl de topfavorieten naar elkaar kijken. Mollema kijkt niet meer om en rijdt zo hard als hij kan richting finish, terwijl al zijn concurrenten in het stof moeten bijten. 

Prachtig zijn de zichtbare emoties op het podium bij de anders zo nuchtere renner, die in Lombardije de mooiste overwinning uit zijn carrière behaalt.