Koersklakske zeggen de Vlamingen, en de Fransen noemen het een casquette de vélo. Het koerspetje bestaat eigenlijk al sinds de beginjaren van het wielrennen. En ondanks een behoorlijke dip eind vorige eeuw is het petje inmiddels weer ontzettend populair.
Geen enkel kledingstuk in het wielrennen is waarschijnlijk zo iconisch als de koerspet. Toch verdween het katoenen hoofddeksel steeds meer uit beeld, nadat de fietshelm in de jaren zeventig zijn intrede deed. De klassieke pet met korte klep werd ineens weggemoffeld onder de helm. En dat gebeurde helemaal toen de fietshelm in 2003 verplicht werd gesteld.
Gelukkig hangt het wielrennen aan elkaar van tradities. En zo was het slechts een kwestie van tijd voordat het katoenen petje zijn glorieuze comeback zou maken. Fietsen werd steeds meer een lifestyle en de aantrekkingskracht op alles wat vintage is zorgde voor een herontdekking.
Ontstaan
De koerspet is eigenlijk al zo oud als de koers zelf. Al in 1868 reden renners er mee rond als bescherming tegen de kou en de zon. In eerste instantie was dat een zogenaamde flat cap, of klepmuts op z’n Nederlands.
Maar de mutsen van wol waren verre van ideaal in de warme zomerzon. Niet zo gek dus dat zijn opvolger, een dunne variant van katoen, met een grotere klep snel aan populariteit won. In de loop van de jaren paste men het model verder aan, tot aan de kenmerkende pet van tegenwoordig.
Voor de fans
Ook sponsors zagen de caps wel zitten, en maakten er collector-items en strooigoed van. En zo vonden de koerspetjes in de jaren zestig en zeventig hun weg naar de wielerfans, die met de caps rondfietsten van hun idolen.
Tegenwoordig zijn koerspetjes dé manier om je outfit compleet te maken. Niet alleen onder de helm zijn de wielerpetjes ontzettend handig, je komt er ook voor en na de koers stijlvol mee voor de dag.
Klep omhoog of klep omlaag?
Hoe je de koerspet draagt, hangt natuurlijk af van je smaak. Maar dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren.
Klassiek en stijlvol: klep naar beneden en losjes over je hoofd.
Onder de helm: functioneel in alle jaargetijden, met de klep omhoog of omlaag.
Omgedraaid: met de klep in je nek, als bescherming tegen de zon.
Fraaie koerspetjes
Nog op zoek naar een mooie koerspet? Maak dan je eigen wieleroutfit compleet met een van deze stijlvolle koersklakskes.
Molteni wielerpet
Deze cycling cap is geïnspireerd op het wielershirt van Molteni. Het Italiaanse wielerteam uit de jaren zestig en zeventig, waarvoor ook Eddy Merckx ooit reed.
De pet is hier onder andere verkrijgbaar.
Gobik Cap Vintage Antartica
Als een subtiel ontwerp helemaal je stijl is, dan zal deze koerspet van Gobik je zeker bevallen. Dankzij het bi-elastische middenpaneel past hij bovendien perfect op je hoofd.
Deze Gobik cap koop je onder andere hier.
Cinelli Blue Ice Cap
Koerspet van het Cinelli, met een fraai motief in zwart en ijsblauw. De pet is gemaakt in Italië, en is volledig van katoen.
Meer info over het petje vind je hier.
Castelli Estremo
Heb je liever een koerspet die je ook nog eens ontzettend goed warm houdt? Dan is deze pet van Castelli precies wat je nodig hebt. Hij beschermt je oren, en is dun genoeg om onder je helm te dragen.
Je koopt deze fietspet onder andere hier.
Sportful Checkmate Cycling Cap
Tegen de wind en lichte regen ben je goed beschermd, dankzij deze fraai ontworpen koerspet van Sportful.
Je schaft deze pet hier onder andere aan.
Foto bij intro: Unsplash. Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.