5 handige en betaalbare items voor als je veel fietst

5 handige en betaalbare items voor als je veel fietst

Een broek, een shirt, schoenen en een helm… natuurlijk koop je het allemaal wanneer je begint met wielrennen. Maar wat zijn nou die ontzettend handige spullen waar je misschien nog niet aan dacht? En die je voor de prijs eigenlijk niet hoeft te laten liggen?

De volgende 5 items maken een groot verschil op de fiets, terwijl je er niet veel aan uit hoeft te geven:

Nekwarmer

Het mag dan een klein stukje stof wezen, de nekwarmer is een perfecte temperatuurregelaar die je in bijna alle seizoenen van pas komt. Zelfs op mooie dagen in de lente, wanneer de ochtenden soms nog koud zijn. 

Het mooie van de nekwarmer is dat je hem zo hoog kunt optrekken als je wilt. Tot over je neus bij een koude wind tegen, of losjes onder je kin wanneer het toch iets warmer is.

Bijkomend voordeel is dat-ie ook nog eens met gemak in je achterzak past, mocht het echt te warm worden onderweg.

Wallet of case

Natuurlijk ga je niet fietsen zonder je pinpas, contant geld, je telefoon en je sleutels. En hoe fijn is het als je al die spullen geordend in je achterzak kunt steken? 

Nooit meer hoef je dan al je zakken leeg te maken wanneer je iets zoekt of moet afrekenen. En je hebt aan één blik genoeg om te weten dat je alles inderdaad bij je hebt.

Cases zijn er in alle soorten en maten. Bovendien zijn ze soms waterdicht en soms ook niet. Goed dus om exact te bepalen wat voor jou het handigst is.

Welke goedkope (en wat duurdere) cases er onder meer zijn zie je ook in dit handige overzicht.

Zadeltasje

Zadeltasjes zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, en zelfs de kleinste varianten zijn ontzettend praktisch. Vooral als je er niet van houdt om al je spullen in je achterzakken te bewaren, maar wel voorbereid wilt zijn op pech. 

Ook al kun je er maar een reservebandje, wat CO2-patronen of een kleine multitool in kwijt. Dat scheelt je mooi weer, en onder het zadel zit het niet in de weg. Sterker nog, je vergeet al snel waarschijnlijk dat er een tasje aan je fiets hangt.

Een review van zo’n compact zadeltasje vind je trouwens hier.

Fietsbel

Gek genoeg is een fietsbel vaak niet het eerste waar een wielrenner aan denkt. Was je nog niet van plan om er een aan te schaffen? Dan moet je weten dat een fietsbel echt een verademing is tijdens het wielrennen. Nooit meer roepen, of door de berm fietsen om iemand in te halen. En ook geen hatelijke blikken meer wanneer je andere mensen passeert. 

Een fietsbel hoeft je gelukkig niet veel te kosten. Tenzij je een hele knappe bel zoekt natuurlijk… En een ding is zeker: heb je eenmaal een fietsbel op je racefiets, dan wil je nooit meer zonder.

Rij je regelmatig een wedstrijd, en wil je dan niet rondfietsen met een bel? Zorg dan dat je een bel kiest die je gemakkelijk kunt verwijderen. Eentje die je met een rubber bandje vastmaakt bijvoorbeeld.

Koerspetje

Uiteraard oog je heel gesoigneerd met een koerspetje. Maar hij is vooral ook erg praktisch om je te  beschermen tegen de zon of tegen de kou. Bovendien houdt de klep de regen uit je gezicht, wat ook fijn is wanneer je bij slecht weer liever je fietsbril afzet. 

Een simpel stukje stof, maar multifunctioneel dus zo’n koerspetje. Je kan hem zelfs even onderdompelen in koud water, voor een opfrisser op de heetste dagen.

Benieuwd naar het ontstaan van het koerspetje? Hier lees je hoe die traditie ontstond.

Foto: Piqsels